Officieel warmste 24 januari ooit gemeten

18 februari 2019, 11:54

Narcissen-in-de-winter-1280x600

In een groot deel van het land was het vandaag recordzacht. In De Bilt was het sinds 1901 niet zo zacht met 14,4 graden. Het oude dagrecord van 12,1 graden uit 1960 is daarmee verpulverd. Het warmst was het in Woensdrecht met 14,7 graden. In Vlieland was het zelfs de zachtste januaridag ooit gemeten met 12,2 graden. Bovendien kwam het op Vlieland tussen 13:00 en 14:00 uur officieel tot storm. Precies op het zachtste moment van de dag werd daar een zeer zware windstoot gemeten van 107 km/uur.

In Vlieland was het in heel januari niet eerder zo zacht met 12,2 graden. In Rotterdam, Wilhelminadorp (Zeeland) en Nieuw-Beerta (Groningen) werden de maandrecords geëvenaard met respectievelijk 14,1, 14,2 en 13,4 graden.

Het was daarbij overwegend grijs met soms regen of motregen en er stond een stevige zuidwester. In het noordwestelijk kustgebied kwamen windstoten voor van 90-110 km/uur.

De stevige zuidwestenwind was verantwoordelijk voor de aanvoer van de bijzonder zachte lucht. In hoog tempo is deze relatief warme lucht, afkomstig vanaf de Azoren, over ons land uitgestroomd. In heel West-Europa is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Aan de Spaanse Costa’s werden afgelopen dagen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden of meer genoteerd. Ook voor Spanje is dat hartje winter zeer ongebruikelijk.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht. Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 6-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf maandag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur naar ruim 10 graden!

Derde officiële storm van het jaar

Tussen 13:00 en 14:00 uur was op Vlieland officieel sprake van storm met een uurgemiddelde windkracht 9. Daarbij werd een zeer zware windstoot van 107 km/uur gemeten. Ook in Den Helder haalde de wind flink uit met 100 km/uur. Komende uren passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht en neemt de wind af.

Het is al de derde keer van het jaar dat het tot storm komt. Vorige week, op 18 januari, beleefden we nog een officiële zeer zware stom. Hoek van Holland noteerde toen een uurgemiddelde windkracht 11 en een enorm zware windstoot van 143 km/uur. Ook in het binnenland traden zeer zware windstoten op van circa 120 km/uur. Er ontstond veel schade. De eerste storm van het jaar vond plaats op 3 januari. Dit was een zware storm. Vooral tijdens de passage van een buienlijn werden extreem zware windstoten genoteerd. Vlissingen noteerde toen een uithaal van 141 km/uur.

20180124-dagrecords-en-hoogste-temperatuur

Stations met een dagrecord zijn met rode letters aangegeven. Alleen in Maastricht was het niet de zachtste 24 januari ooit en dit station heeft dan ook zwarte tekst.

Warmterecords sneuvelen veel vaker

Het vorige warmterecord zit nog vers in ons geheugen, want op Oudejaarsdag werd het voor de zesde keer officieel recordwarm in 2017. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Het laatste kouderecord (qua maximumtemperatuur in De Bilt) dateert van 16 september 2017. De laatste recordkoude nacht maakten we op 31 juli 2015 mee, bijna tweeënhalf jaar geleden!

Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer verbroken. Na 1997 is het in De Bilt nooit meer tot een kouderecord gekomen in de maand januari! De warmterecords van januari staan juist op naam van veel recente jaren.

Alvast je vluchten voor de zomer boeken? Bij Skyscanner doe je dat nu nog goedkoper dankzij onze exclusieve aanbiedingen en kortingscodes!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook