November 2022 was vijfde warmste november ooit in Europa

08 december 2022, 08:00

Foto: ANP / EPA / HANNIBAL HANSCHKE

Vorige maand was de op vier na warmste novembermaand ooit in Europa. Dat meldt Copernicus Climate Change Service (C3S), een programma van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus. De meteorologische herfst was de op twee na warmste in Europa.

De wereldwijde gemiddelde temperatuur was in november dit jaar bijna 0,2 graden hoger dan het gemiddelde voor november van 1991-2020. Vorige maand was iets minder dan 1,4 graad warmer dan gemiddeld in Europa. Vier novembermaanden waren nog warmer in Europa. Vooral in het westen, zuidoosten en uiterste noordoosten was het warmer dan gemiddeld.

Europa beleefde ook zijn op twee na warmste herfst in 2022 met 1 graad boven normaal. De temperaturen waren bijzonder hoog boven het westen van het continent, aldus C3S. "Bovendien waren de temperaturen in veel oceaangebieden zacht, vooral in de noordelijke Europese zeeën en de noordelijke Atlantische Oceaan", laat adjunct-directeur Samantha Burgess weten. "Andere zeegebieden met een bovengemiddelde oppervlaktetemperatuur zijn het westelijke deel van de Middellandse Zee en de meeste oceanen die aan Antarctica grenzen."

Lees ook: zo zonnig en zacht was de herfst van 2022 in Nederland.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black