Weeronline
Weeronline
  bloei

  Nog nooit zo weinig vorst in een winter

  Aangemaakt: 23 feb 2014, 08:56 uur

  Het heeft nog nooit zo weinig gevroren in een winter als deze winter. Het kwam in De Bilt slechts 10 dagen tot vorst, ongeveer 30 vorstdagen minder dan normaal. Vorig jaar kwam de winter nog tot 44 vorstdagen.

  De winter van 2007 telde tot nu toe het minst aantal vorstdagen, toen werden er 15 geregistreerd. 1963 telde de meeste vorstdagen, namelijk 81. De meteorologische winter loopt nog tot 28 februari.

  Ook het resterende deel van februari komt het niet meer tot vorst. Het waait tot vrijdag te hard om de temperatuur überhaupt in de buurt van het vriespunt te brengen. En met die stevige wind wordt bovendien zachte lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag wordt het herfstachtig met middagtemperaturen boven de 10 graden.

  Geen matige of strenge vorst

  De minimumtemperatuur van dit jaar kwam uit op -3,1 op 3 december in De Bilt. Niet voldoende om te kunnen spreken van matige vorst (< -5), laat staan strenge vorst (<-10). Sinds 1989 is het niet meer voorgekomen dat er geen matige vorst werd geregistreerd. Alleen in het noordoosten van het land kwam het tot matige vorst. Op 26 januari vroor het daar -7,2 graden boven een sneeuwdek.

  Ook de belangrijkste graadmeter voor een zachte winter, het Hellmanngetal, staat nog op 0,0. Ook dat is nog nooit eerder gebeurd sinds het begin van de meetreeks in 1901. Hellmannpunten kunnen nog worden geregistreerd tot en met 31 maart. Het lijkt echter vrijwel uitgesloten dat er in maart nog een etmaalgemiddelde temperatuur onder het vriespunt gaat voorkomen.

  Tweede plaats warmste winters ooit

  De gemiddelde temperatuur van deze winter komt naar berekening uit op 6,1 graden. Daarmee komt deze winter op de tweede plaats van zachtste winters ooit. De winter van 2007 was de allerzachtste met 6,7 graden Celsius. Toch werden er in dat jaar nog 15 dagen met nachtvorst geregistreerd en kwam het zelfs een keer tot matige vorst.

  Vandaag voelt het als lente

  Ondanks de stevige zuidenwind wordt het vandaag een heerlijke dag om er op uit te trekken. Met 11 graden in het noorden tot een graad of 13 in het zuiden is de temperatuur lenteachtig. Ook de zon heeft een prominente rol.

  Door: Weeronline.nl