Weeronline
Weeronline
  storm_uk2

  Najaarsstorm op de Europese weerkaart

  Aangemaakt: 05 okt 2014, 12:39 uur

  Het is gedaan met het rustige nazomerweer in grote delen van Europa. Hogedrukgebieden maken plaats voor lage luchtdruk en de eerste najaarsstormdepressie koerst op de Britse Eilanden af. De storm doet het Verenigd Koninkrijk aan na een bijzonder droge en warme septembermaand. Ook in Nederland wordt het onstuimig.

  Recorddroge september

  In september lagen er langdurig hogedrukgebieden boven de Britse Eilanden met als resultaat soms prachtig nazomerweer. De maand verliep uitzonderlijk droog in het Verenigd Koninkrijk met slechts 19,4 mm regen. Deze hoeveelheid is slechts 20 procent van wat normaal in september valt. Daarmee is het de droogste septembermaand sinds de start van de metingen in 1910. Het was zelfs de droogste kalendermaand sinds augustus 1995. Naast droog was het met 13,9 tegen 12,6 graden normaal ook bijzonder warm.

  Storm in het Verenigd Koninkrijk

  Inmiddels hebben de Britse Eilanden al weer enkele dagen wisselvallig weer achter de rug. De neerslagstoring die Nederland passeerde in de nacht van zaterdag op zondag liet vooral in Wales, Noord-Engeland en het zuiden van Schotland tientallen millimeters regenwater achter.

  Windkaart

  De verwachte luchtdruk (hPa) en windkracht (Beaufort) op maandagochtend 6 oktober 2014 om 05:00 uur Nederlandse tijd.

  Komende nacht en morgenochtend passeert een krachtige stormdepressie ten noordwesten van Schotland. De wind trekt flink aan en bereikt naar verwachting aan de westkust van Schotland en Wales windkracht 10: zware storm. Daarbij worden zeer zware windstoten van meer dan 110 km per uur verwacht.

  Ook passeert een frontale storing, die enkele tientallen millimeters regenwater gaat brengen. Er is vooral voor Noord-Ierland een waarschuwing uitgegeven, waar 20-30 mm verwacht wordt en kans is op 50 mm op hogergelegen plaatsen.

  Dinsdag onstuimig in Nederland

  De stormdepressie die het Verenigd Koninkrijk morgen passeert komt niet bij Nederland in de buurt, wel krijgen we dinsdag met een andere depressie te maken. De wind neemt naar verwachting dinsdagmiddag toe tot hard en mogelijk stormachtig, winkracht 7, mogelijk 8. Aan de kust zijn dan zware windstoten tot rond 75 km per uur mogelijk.

  Het Verenigd Koninkrijk krijgt morgen de eerste herfststorm van 2014 te verduren. Hoewel het in Nederland dinsdag regenachtig en windrijk weer wordt, moeten wij voor de eerste echte herfststorm nog even geduld hebben.

  Bron: Met Office

  Door: Weeronline.nl