Weeronline
Weeronline
  Wateroverlast

  Op veel plaatsen wateroverlast

  Aangemaakt: 28 jul 2014, 18:30 uur

  Stevige regen- en onweersbuien trokken vanaf zondagavond t/m maandagmiddag over het land met op veel plaatsen wateroverlast tot gevolg. Voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant gold code oranje voor extreem weer. Hele stadscentra stonden blank, sommige snelwegen waren afgesloten en in sommige gebouwen (waaronder ziekenhuizen) was water binnengestroomd.

  Alphen aan de Rijn koploper met meer dan 180 mm

  De meeste neerslag viel in Alphen aan de Rijn met ruim 180 mm neerslag. Hier was sprake van ernstige wateroverlast, o.a. een boezem was overstroomd, waardoor het water huizen in de aangrenzende woonwijk kon binnenstromen. De dijk werd met zandzakken versterkt om een eventuele dijkdoorbraak te voorkomen.

  Alphen aan de Rijn

  Foto: Martijn van der Zande

  Radarbeeld 11:50 uur. Zwaarste buien in een strook van Amsterdam naar Den Bosch

  Radarbeeld 11:50 uur. Zwaarste buien in een strook van Amsterdam naar Den Bosch

  In Westzaan viel 150 mm regen en in Kaatsheuvel (bekend van de Efteling) 124 mm. In Boskoop viel tot dusver 118 mm, Wijk aan Zee circa 100 mm. Op de Veluwe viel ruim 130 mm, in anderhalf uur tijd! Uit cumulatieve radarbeelden kan worden berekent dat lokaal de 200 mm grens is overschreden.

  Regenrecords?

  Dinsdagochtend komen de officiële waarnemingen van het KNMI binnen. Pas dan kunnen we vaststellen of er sprake is van regenrecords. De huidige top drie van neerslaghoeveelheden in 24 uur tijd:

  1) Voorhuizen, 3 augustus 1948: 208 mm. 2) Amsterdam, 9 augustus 1951: 148 mm. 3) Gouda, 24 juni 1975: 146 mm.

   

   

  Groningen

  Foto: Jannes Wiersema

  Zomer in Groningen

  Terwijl in het midden en zuiden van Nederland de regen onverminderd aanhield was het in het noordoosten van het land droog en scheen zelfs de zon. In Oost-Groningen was het een prachtig weertje met zomerse temperaturen van boven de 25 graden.

  Regio Tilburg zondagavond het natst

  Zondagavond trokken al enkele stevige buien over Noord-Brabant. In de regio Tilburg kwam het met bakken tegelijk uit de hemel. De straten stonden blank en kelders stroomden vol met water. Afgelopen nacht trokken op steeds meer plekken hevige regen- en onweersbuien over.

  Foto wateroverlast Beppie Jansen Ommen

  Foto: Beppie Jansen uit Ommen (@BeppieJa)

  Door: Jaco van Wezel