Wintersport: dit wordt het weer in de Alpen tijdens de kerstvakantie

05 december 2021, 07:31

Wintersport Zwitserland
Heerlijk wintersporten met zonsondergang tijdens de kerstvakantie

Hoop jij dat je deze kerstvakantie, ondanks de onzekere situatie, toch op wintersport kan? Dan wil je daar natuurlijk wel genoeg sneeuw én zonnige dagen bij hebben! Wij vertellen je wat voor weer je vóór en tijdens de kerstvakantie in de Alpen kan verwachten.

De kerstvakantie is altijd een risico als het op genoeg sneeuw aankomt. Misschien herinner je nog wel die jaren dat het landschap eind december nog helemaal bruin was en je op slechts een paar pistes kon skiën. Gelukkig is dat dit jaar wel anders. Het is al regelmatig koud geweest in de Alpen en daarbij viel ook nog eens een flink pak sneeuw. Daardoor zijn verschillende wintersportgebieden vroeger open dan normaal. Nu vraag je jezelf misschien af, blijft die sneeuw wel liggen in aanloop naar de kerstvakantie?

Nou dan hebben we goed nieuws voor je, want het blijft voorlopig vrij koud in de Alpen. Daardoor blijft op veel plaatsen genoeg sneeuw over om lekker op te wintersporten. En dat is nodig, want richting de kerstvakantie neemt de kans op neerslag af en blijft het vaak droog. Daarbij verwachten we de minste sneeuwval in Frankrijk en Italië en valt vooral in Zwitserland en Oostenrijk af en toe nog wel wat.

Mooie verse laag sneeuw op de bomen in de Alpen
Mooie verse laag sneeuw op de bomen in de Alpen

Foto: Jeroen Elferink

Keizerlijk vakantieweer

In de kerstvakantie lijkt het vrij rustig weer te worden in de Alpen en dat betekent maar één ding: ‘Kaiserwetter’! Het ziet ernaar uit dat droge dagen de boventoon voeren deze vakantie. Daarbij kun je op de pistes genieten van strakblauwe luchten. In de dalen kan wel regelmatig bewolking voorkomen, maar daar kijk je prachtig over uit als je de lift omhoog neemt. Er zullen ook dagen zijn waarop het wél sneeuwt en daarbij is de kans op neerslag het grootst in de noordelijke Alpen.

Kaiserwetter snel omlaag
Kaiserwetter snel omlaag

Foto: AdobeStock / ARochau

Verschil ten opzichte van normaal

In een normale december- en januarimaand valt regelmatig neerslag in de Alpen. Vaak komen deze neerslaggebieden uit het westen. Dit gaat meestal samen met een afwisseling van zachte en koudere dagen of dagdelen, waardoor de sneeuwgrens sterk fluctueert. Dit jaar verwachten we dat de kerstvakantie droger wordt dan normaal met meer ruimte voor de zon. Daarbij zijn de temperatuurwisselingen van dag tot dag ook wat minder groot. Wel kan het in de nachten flink koud worden, terwijl de temperatuur overdag oploopt richting het vriespunt. Kortom: ideaal wintersportweer waarbij je ook even op het terras kan zitten, maar het in de ochtenden nog wel behoorlijk koud is.

Onzekerheden ver van huis en dicht bij huis

De pandemie geeft uiteraard veel onzekerheid aan je vakantieplannen. Zo zit Oostenrijk in lockdown en wil Zwitserland voorlopig alleen geteste Nederlanders ontvangen. Ook in de andere landen worden de maatregelen aangescherpt. Blijft op de hoogte via het artikel: Dit is de coronasituatie in de wintersportgebieden.

Prachtig weer blauwe lucht en veel sneeuw in Winterberg
Prachtig weer blauwe lucht en veel sneeuw in Winterberg

Foto: AdobeStock / Marc Jedamus

Vanwege de onzekere situatie zoek je het misschien wel dichter bij huis. Dat kan bijvoorbeeld in Winterberg, maar daar lijkt het deze kerstvakantie juist vrij zacht te worden. Het moet dus erg meezitten wil je daar terecht kunnen.

Waar je wel terecht kan, op basis van de huidige coronaregels, is in eigen land! Bij SnowWorld heb je altijd sneeuwzekerheid én kun je op een coronaveilige manier skiën of boarden. En mocht je wintersportvakantie in de Alpen toch doorgaan, dan kun je jezelf bij SnowWorld daar perfect op voorbereiden.

Schrijf je in en win gratis skipassen wintersportnieuwsbrief samen met SnowWorld
Schrijf je in en win gratis skipassen wintersportnieuwsbrief samen met SnowWorld

Samen met SnowWorld geven we vijf skipassen weg waarmee jij in één van de vele SnowWorld-locaties lekker kan wintersporten. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken, is je inschrijven op onze gratis Weeronline Wintersportnieuwsbrief. Daarmee maak je niet alleen kans op één van die mooie skipassen, maar blijf je ook nog eens op de hoogte van het laatste wintersportnieuws.

Via deze link kun je jezelf inschrijven op onze wintersportnieuwsbrief en maak jij kans op één van die fantastische SnowWorld skipassen!

Hoofdfoto: AdobeStock / Sina Ettmer

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black