Maandverwachting: raken we het zachte weer echt kwijt?

30 oktober 2022, 08:00

Suppen of fietsen in november. Foto: Paul Hermans

November start warmer dan gemiddeld, al is het niet meer zo zacht als eind oktober. Lees in dit artikel of november daarna op de koude toer gaat en hoeveel regen we daarbij kunnen verwachten.

Het uitzonderlijk zachte weer van eind oktober laten we achter ons. De middagtemperatuur ligt begin november tussen 16 en 18 graden. Daarmee blijft het nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar, want gemiddeld wordt het 11-12 graden. Met droog weer is het heerlijk om buiten te zijn en te genieten van de herfstpracht, zeker als daarbij de zon ook schijnt. Op een paar lokale buien na blijft het droog.

In de loop van de week neemt de kans op buien toe en daalt de temperatuur naar 13 of 14 graden. Daarmee is het dus iets zachter dan gemiddeld.

Vooral kustgebieden vaker regen

Halverwege de maand berekenen de weermodellen een middagtemperatuur die net iets hoger ligt dan gemiddeld. Dat zou betekenen dat het vaak 10 tot 14 graden wordt. Wat neerslag betreft kunnen we heel normaal novemberweer verwachten en dat betekent dat regelmatig buien ontstaan. De kustgebieden maken zelfs kans op wat natter weer.

Lees ook ons energieweerbericht voor november

Daarna wordt de verwachting wat onzekerder. Er is geen duidelijk signaal voor erg zacht en droog of juist koud of nat weer. Vooralsnog kunnen we dan het beste uitgaan van heel gemiddeld novemberweer. Dat betekent dat de middagtemperatuur vaker tussen 7 en 10 graden valt. De paraplu zullen we daarbij zeker nodig hebben. Gemiddeld is november de op één na natste maand als we kijken naar de neerslagduur.

Lekker cocoonen

Het koudere weer is ideaal om 's nachts te luisteren naar het kletteren van de regen, mits je een lekker warm dekbed hebt. En neem voor het kijken naar je favoriete serie of een film ook gerust je dekbed mee naar de bank. Als je je lekker inwikkelt is het niet alleen heerlijk warm, maar het scheelt ook in je energierekening.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black