Kunnen ze in de Alpen genieten van een witte kerst?

24 december 2021, 14:09

Wintersport
Sneeuwfoto Alpen 24 December

Zachte lucht gooit roet in het eten, alleen hogerop sneeuw.

Doordat zachtere lucht richting de Alpen is gestroomd, moet je redelijk hoog zitten wil je van een witte kerst kunnen genieten. De sneeuwvalgrens stijgt in de Franse Alpen tot boven de 2000 meter. In de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse Alpen ligt de sneeuwvalgrens iets lager. Hier kan gemiddeld boven 1600 à 2000 meter sneeuw vallen. In vele dalen is van een witte kerst dus zeker geen sprake.

24 December ski condities
24 December ski condities

Het is vandaag prima skiweer op de pisten van Oostenrijk. bron: foto-webcam.eu

Kerstavond verloopt in een groot deel van de Alpen overwegend droog maar dat is niet overal het geval. Er trekt een gebied met lichte neerslag over het noordelijke Alpengebied. De meest actieve neerslag valt in de Duitse Alpen. In Zwitserland en Oostenrijk neemt de neerslag in intensiteit af dus op de pistes hoef je geen dik pak sneeuw te verwachten. Gemiddeld valt er boven de 1800 meter sneeuw.

Tijdens de kerstdagen krijgen de Alpen te maken met een licht wisselvallig weertype waarbij gedurende droge perioden zon en wolkenvelden elkaar afwisselen. Eerste kerstdag verloopt overwegend droog, op enkele buitjes na die vallen aan de noordzijde van de Alpen. Ook op tweede kerstdag blijft het overwegend droog. Vooral aan de noordzijde van de Zwitserse. Alpen valt dan wat neerslag, elders in de Alpen blijft het overwegend droog. De Franse Alpen hebben de beste papieren om te kunnen genieten van een zonnetje op de piste.

Na de kerstdagen staat meer neerslag op het programma voor de Alpen. Aanvankelijk lijkt de vorstgrens wat te dalen waardoor sommige pistes verse sneeuw kunnen verwachten. In de aanloop naar het nieuwe jaar gaat warme lucht terrein winnen over heel Europa. Rond de jaarwisseling ligt de sneeuwvalgrens overal in de Alpen ver boven de 2000 meter en smelt ook sneeuw in de lagere delen in rap tempo weg.

Sneeuw in dal oostenrijk 24 Dec
Sneeuw in dal oostenrijk 24 Dec

In aanloop naar het nieuwe jaar zullen de witte dalen die er nu nog zijn bijna overal groen gaan kleuren. bron: foto-webcam.eu

Hoe verloopt de reis?

Wie van plan is om binnenkort te vertrekken richting de Alpen krijgt te maken met relatief rustige weersomstandigheden onderweg. Beide kerstdagen kan er onderweg wat regen of natte sneeuw vallen maar echte hinder is waarschijnlijk uitgesloten. Eenmaal in de Alpen aangekomen heb je de sneeuwkettingen ook niet nodig. De sneeuw die valt is gering en de sneeuwvalgrens ligt vrij hoog.

Author Image

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Wintersport-nieuws

Meer Wintersport-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black