Weeronline
Weeronline

  Ook vandaag is het snijdend koud. De oostenwind waait, net als gisteren dwars door de kleding heen. Het is bizar koud voor de tijd van het jaar met vanochtend gevoelstemperaturen tussen -10 en -16 graden. In het zuiden kan eerst ook nog wat lichte sneeuw vallen. De temperatuur blijft vandaag in De Bilt hangen rond een graad of 1 tot 2, daarmee is de kans zeer groot dat we vandaag de koudste 24 maart ooit meemaken. Na het weekend wordt het langzaam minder koud.

  Koudste 24 maart ooit in de maak

  Aangemaakt: 24 mrt. 2013, 09:02 uurSneeuw in Maastricht (foto Mirjam Hellwig)

  Sneeuw in Maastricht (foto Mirjam Hellwig)

  Sinds 1952 niet zo laat in maart zo koud

  Het dagrecord voor 24 maart staat op 2,9 graden boven nul en stamt uit 1916. Met een schamele 1 tot 2 graden voor vanmiddag lijkt het reëel dat we de koudste 24 maart ooit meemaken. Daarmee kunnen we direct stellen dat het sinds 1952, zo laat in maart niet zo koud is geweest. De laatste keer dat we deze temperaturen meemaakten was op 29 maart 1952, toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maar rond een graad of 8.

  De gevoelstemperaturen lagen vanochtend vroeg zelfs tot onder de –15. In Groningen was het rond 6.20 uur voor het gevoel -16,0. De stevige oostenwind is de veroorzaker van de kou.

   

  Gisteren koudste 23 maart sinds 1916

  Zaterdag liep de temperatuur in De Bilt op tot 2,3 graden. Daarmee werd niet het dagrecord verbroken, maar wel eindigde de dag op een succesvolle tweede plaats. Sinds 1916 was het niet zo koud. De temperatuur kon net wat verder stijgen dan in 1916 door wat opklaringen in de middag.

  In zuiden vanochtend gladheid door sneeuw

  Vandaag begint de dag in het zuiden nog met wat sneeuw, maar later vanochtend wordt het overal droog. Vooral in Zeeland is afgelopen nacht flink wat sneeuw gevallen, die ook kan stuiven en gladheid kan veroorzaken. Vanuit het noordoosten komt de zon in de loop van de dag steeds beter tevoorschijn. In het zuiden en zuidwesten blijft de bewolking waarschijnlijk hardnekkig. De temperatuur stijgt tot een paar graden boven nul. Door de vrij krachtige tot harde oostenwind zal het ijzig koud blijven aanvoelen.

  Door: Weeronline.nl