Weeronline
Weeronline

  De Russische beer is een beeldspraak voor de koude en droge lucht, die met een oostelijke stroming naar Nederland wordt gevoerd. Om zo’n oostelijke stroming op gang te brengen is wel een krachtig Russisch hogedrukgebied nodig die zijn toenadering zoekt tot het westen. Momenteel lijkt droge vrieskou nog ver weg en moeten we het doen met kwakkelend winterweer. En op lange termijn? Kunnen we dan de beer uit Rusland verwachten?

  Komt de Russische beer naar ons land?

  Aangemaakt: 05 dec 2012, 14:29 uurKomt de Russische beer naar Nederland?

  Kwakkelen Het is de rest van de week, inclusief het weekend winterweer en wel van het kwakkelend type. Overdag ligt het kwik een paar graden boven nul en ’s nachts is sprake van vorst. Daarnaast trekken regelmatig buien of neerslaggebieden over het land, die vaak een winters karakter hebben. Natte sneeuw, sneeuw, regen en hagel; alles is mogelijk. Gladheidperikelen liggen deze periode dan ook voor de hand. Vooral vrijdag lijkt een dag te worden met veel sneeuw.

  DooiaanvalIn de loop van zondag komt er tijdelijk minder koude lucht onze kant op. Naast hogere middagtemperaturen trekt tegelijkertijd een regengebied over het land. Plaatselijk en tijdelijk kan het eerst nog ijzel opleveren, dus zondag is niet helemaal gevrijwaard van winterse perikelen. Het natte en iets minder koude weer is toe te schrijven aan een lagedrukgebied. Dit systeem trekt volgens de laatste berekeningen via de Noordzee in de richting van Duitsland. Uiteindelijk zetelt het lagedrukgebied zich in Centraal-Europa en die positie is cruciaal voor wat daarna gebeurt.

  RuslandOp het moment dat het lagedrukgebied in het centrale deel van Europa arriveert, bouwt het hogedrukgebied boven Rusland aan uitbreiding richting Scandinavië. Een hogedrukgebied in Noord-Europa, in de winter betekent vaak maar een ding: droge vrieskou! Tussen eerder genoemde druksystemen komt een oostelijke stroming op gang en de lucht die vervolgens wordt getransporteerd komt van oorsprong uit Rusland. Op het moment van schrijven vriest het in Rusland overdag licht tot matig, dat zich daar koude lucht bevindt mag duidelijk zijn.

  Situatie volgende week woensdag; hogedrukgebied boven Scandinavië. Het lagedrukgebied is inmiddels van Centraal- naar Zuid-Europa getrokken. De stroming is oostelijk, de beer is los!

  De beer brultDe Russische kou, ook wel de Russische Beer genoemd lijkt dus onze kant op te komen. Hoe ziet het weerbeeld er dan uit? Overwegend droog weer, zowel overdag als ’s nachts vorst. Soms staat er ook een straffe en koude oostenwind. Of dit weertype lang aanhoudt is onzeker. De kans dat het volgende week flink kouder wordt, wordt wel steeds groter; als je goed luistert hoor je de beer nu al brullen.

  Door: Weeronline.nl