Kan citronella echt muggen verdrijven?

16 september 2023, 16:55

Helpt citronella tegen muggen? Foto: AdobeStock / Annelies

Citronella wordt door veel mensen gebruikt als plantaardig middel tegen muggen, maar klopt dit wel of is de werking hiervan slechts een fabeltje?

De zomer is een tijd om te genieten van het buitenleven, maar terwijl we meer avonden buiten doorbrengen, is er één ding dat de avond goed kan verpesten: muggen. Veel mensen doen erg hun best om van muggen af te komen en hoewel er crèmes en sprays te koop zijn die je zonder recept kunt kopen, zijn deze soms vrij agressief voor de huid en bevatten ze chemicaliën.

Wat is citronella?

Citronella is verkrijgbaar in twee vormen: de olie die je in de winkel kunt kopen en een geraniumsoort die bekend staat als citronellaplant. Citronella-olie is een essentiële olie die wordt verkregen uit de bladeren en stengels van deze planten. Het is overal te koop en je kunt het gebruiken door het op je huid te smeren of te branden in een oliebrander als je buiten zit te eten. Het is een natuurlijke olie die geen schadelijke chemicaliën bevat en geschikt is voor volwassenen en kinderen.

Geraniumsoort als citronellaplant. Foto: TCE
Geraniumsoort als citronellaplant. Foto: TCE

Kan citronella muggen verdrijven?

Volgens Zahid Adnan, oprichter van The Plant Bible, kan de olie van citronellaplanten zeer effectief zijn, omdat het verbindingen bevat die de geuren maskeren die muggen aantrekken. Dit maakt het moeilijker voor ze om hun menselijke doelwitten te vinden.

Hoewel citronella tot op zekere hoogte effectief kan zijn, kan de werkzaamheid variëren”, zegt Zahid. Dit hangt af van factoren zoals de concentratie van de olie, de manier van aanbrengen en de individuele gevoeligheid voor muggenbeten.

Ook citronellaplanten kunnen helpen in de strijd tegen muggen. De sterke citrusgeur die de citronellaplant afgeeft weert muggen. Dat gezegd hebbende, citronellaplanten werken het beste in combinatie met de citronellaolie. Dat komt omdat olie veel geconcentreerder en dus krachtiger is.

De belangrijkste reden waarom die hoge concentratie belangrijk is, is dat muggen sterk vertrouwen op hun reukzin boven al hun andere receptoren. Wanneer ze worden blootgesteld aan citronella raken muggen gedesoriënteerd. Deze verwarring verstoort hun vermogen om mensen of dieren te vinden en te bijten. Citronella bevat ook specifieke verbindingen zoals citronellal en geraniol die irriterend werken voor muggen, waardoor het onaangenaam voor ze wordt om in de buurt van de citronellageur te blijven.

Is citronella giftig voor huisdieren?

Ja, citronella kan giftig zijn voor huisdieren, dus gebruik het voorzichtig. Als je thuis honden en katten hebt, zorg er dan voor dat je citronellaplant in een verhoogd bed of in een bloempot staat, zodat huisdieren er niet direct aan worden blootgesteld.

Bron: TCE

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black