Weeronline
Weeronline
  slecht weer tijdens intocht Sinterklaas in Dokkum

  Is het vaak slecht weer bij de intocht van Sinterklaas?

  Aangemaakt: 14 nov 2019, 06:20 uur

  Woelige wateren, regen en soms zelfs storm. Sinterklaas gaat door weer en wind om in Nederland te komen en dat midden in de herfst! Slecht weer hoort voor ons gevoel dan ook bij de intocht van Sinterklaas. Maar of het weer echt vaak zo slecht is bij de binnenkomst van de Sint lees je in dit artikel.

  Om te bepalen of het vaak slecht weer is bij de intocht van Sinterklaas hebben we gekeken naar alle intochten van deze eeuw. Daarbij houden we rekening met regen, wind, zon en de maximumtemperatuur.

  Sinds 2000 heeft het op elf dagen waarop de intocht van Sinterklaas plaatsvond geregend. Acht edities verliepen geheel droog. Vooral de afgelopen jaren was het regelmatig nat op de dag dat de stoomboot in Nederland aanmeerde. Toch was het vaak droger dan het op het eerste gezicht lijkt. Meestal trokken enkele buien over en was het tussendoor lange tijd droog.

  Zeven van de negentien intochten verliepen geheel zonloos. Dat betekent dat in twaalf edities wél de zon scheen. Slechts bij vijf intochten was het koud, doordat de maximumtemperatuur ruim onder 10 graden uitkwam of er veel wind stond.

  Foto: ANP

  De natste intocht van Sinterklaas

  De natste intocht van de afgelopen jaren is die van Dokkum in 2017. Talrijke felle buien trokken over de Friese plaats en daarbij was het ronduit guur. De maximumtemperatuur kwam uit op 8 graden, maar door de stevige wind lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

  Ook bij de intocht in Maassluis in 2016 was het geen pretje om langs de route te staan. Het was waterkoud met slechts 6 graden, de zon scheen nauwelijks en soms viel motregen.

  Foto: ANP

  De zonnigste intocht

  Zo slecht als het weer bij de intocht van Sinterklaas in 2017 was, zo mooi was het op 17 november 2018 toen de Sint aan de Zaanse Schans aanmeerde. De zon scheen maar liefst 7 uur en daarmee was het de zonnigste intocht van deze eeuw! Bovendien bleef het de hele dag droog. Wel was het vrij koud met een maximumtemperatuur van 8 graden.

  Ook de intocht van 12 november 2011 in Dordrecht verliep vrij zonnig. Wel was het zachter dan in 2018 met maximaal 12 graden.

  De zachtste én winderigste intocht

  Op 14 november 2009 kwam de Sint aan in Schiedam. In de Zuid-Hollandse plaats werd het die dag maar liefst 15 graden! Echt genieten was het niet, want deze intocht was de winderigste van deze eeuw.

  Foto: ANP

  Conclusie

  De afgelopen jaren was het heel afwisselend weer tijdens de intocht van Sinterklaas. Slecht weer met kou, regen en wind komt bijna niet voor. Alleen in 2016 en 2017 was het echt guur langs de route.

  Weten of het dit jaar slecht weer is tijdens de intocht van Sinterklaas? Hou dan ons nieuwsblog en weerbericht in de gaten.

  Hoofdfoto: ANP

  Door: Yannick Damen