Podcast: dit is de invloed van het weer op het gedrag van vogels

11 oktober 2022, 15:01

Podcast
Vogelspotten. Foto: Adobestock / trattieritratti.

In het dagelijks leven kan het weer een grote rol spelen. "Ga ik op de fiets naar mijn werk of gaat het regenen? Kan ik zonder een paraplu een rondje in het park lopen? Ga ik dit weekend naar het strand of blijf ik thuis Netflixen?" Deze dilemma's kent iedereen wel. Maar het weer speelt ook een grote rol op andere dingen om je heen. Zo heeft het weer ook een grote invloed op het dagelijkse gedrag van vogels.

Vogels hebben elke dag te maken met het weer. Deze dieren kunnen lastig binnen zitten, zoals de mens in een huis. Het weer is dus van grote invloed op hun dagelijks gedrag. Zo fluiten vogels veel meer in de lente en zomer dan in de herfst of winter. Maar ook in het geval van slecht weer proberen de vogels juist de luwte op te zoeken in de bomen of proberen ze te schuilen voor bijvoorbeeld onweer.

Vogeltjes in de regen. Foto: Peter Schaefer.
Vogeltjes in de regen. Foto: Peter Schaefer.

Wij spraken hierover met vogelspotter Arjan Dwarshuis. Arjan is bekend van zijn eigen podcast De Vogelspotcast en hij is wereldrecordhouder vogelspotten. In één jaar tijd spotte hij 6852 vogelsoorten in heel de wereld. Deze unieke ervaring brengt prachtige verhalen met zich mee en samen met hem praten we over de invloed van het weer op het gedrag van vogels in onze podcast de Weerfactor.

Blijf op de hoogte en volg ons op SpotifyApple Podcast of Soundcloud!

Redactie

Redactie

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven