Weeronline
Weeronline

  In deze populaire vakantieoorden kan het flink onweren

  Aangemaakt: 26 mei 2019, 11:37 uur

  Bij vakantie denk je al snel aan lekker zonnig weer. En zeker in de zomer is dit voor de meesten van ons dé reden om Nederland te verlaten en te vertrekken naar een bestemming waar de zonzekerheid wat hoger is. Toch zijn er genoeg vakantieadressen in Europa waar je te maken kunt krijgen met onweer en hagel. Dat sla je toch liever over wanneer je bijvoorbeeld aan het kamperen bent in een tentje.

  Noodweer aan het Gardameer

  Het Gardameer is een populaire vakantiebestemming onder kampeerders. Niet gek ook want je vindt hier mooie campings aan het water, er is veel te doen en te zien in de omgeving en je geniet van de Italiaanse keuken. Tel daar een gemiddelde temperatuur van 29 graden in de zomermaanden bij op en je zit gebakken, of niet? Helaas niet altijd, want dit is zo’n bestemming waar het flink kan onweren. Zo kwamen in augustus 2017 bij een hevige onweersbui hagelstenen zo groot als golfballen uit de lucht. Veel Nederlandse kampeerders liepen schade op. Onder andere ruiten van auto’s sneuvelden massaal.

  Onweer in De Alpen

  Ben je wel eens op vakantie geweest naar de bergen? Dan weet je dat het weer daar in één klap om kan slaan. Waar je op het ene moment nog van het zonnetje aan het genieten bent, kan het op het andere moment opeens hevig gaan onweren. Zo ook in de Alpen. De buien ontstaan vaak als eerste op de berghellingen, waarna de dalen aan de beurt zijn. Het onweer is vaak kort maar krachtig. Gelukkig zijn deze buien veel minder heftig dan bijvoorbeeld in Amerika. Tornado’s komen in de Alpen niet voor.

  Wil je een lekkere bergwandeling maken? Het beste moment is om ’s ochtends vroeg te starten. Pas ’s middags ontstaan in het algemeen boven de berghellingen grote stapelwolken, die laat op de middag uitgroeien tot onweersbuien. Wees de buien én warmte voor en vertrek dus op tijd.

  Het midden van Frankrijk

  Nog zo’n gebied redelijk dichtbij huis waar het helemaal los kan gaan: het midden van Frankrijk. Regelmatig worden er weeralarmen afgegeven en kan het er heftig aan toegaan. Vooral in de Jura, Auvergne en Rhône-Alpes gaat het regelmatig mis. Fikse onweersbuien en heel veel neerslag laten soms zelfs auto’s door de straten drijven.

  Na de zomer gaat het in andere delen van Frankrijk los. De zuidkust is in de herfst berucht om zijn heftige onweersbuien. Doordat de Middellandse Zee nog warm is na de zomer en de lucht boven land steeds kouder wordt, borrelen heel wat zware buien op. Wanneer de buien tegen de bergen op botsen, valt enorm veel neerslag in korte tijd. Honderden millimeters regen in nog geen dag tijd zijn geen uitzondering.

  Foto: AFP

  In verschillende gebieden in Duitsland

  Tot slot is daar Duitsland. De natuur in het land van onze Oosterburen is prachtig: meren, bossen en bergen. Maar zoals je inmiddels waarschijnlijk wel door hebt, zorgen deze natuurschatten vaak ook voor onweer en heftige weersomstandigheden. Gebieden in Duitsland waar je dit kunt treffen? De Eifel, Noordrijn-Westfalen en het Zwarte Woud. Noordrijn-Westfalen staat zelfs bekend als de ‘Tornado Alley’ van Europa, en dat net over de grens!

  Door: Renske Swarts