Podcast: dit is de impact van het weer op de luchtvaart

21 september 2021, 09:00

In het dagelijks leven kan het weer een grote rol spelen. "Ga ik op de fiets naar mijn werk of gaat het regenen? Kan ik zonder een paraplu een rondje in het park lopen? Ga ik dit weekend naar het strand of blijf ik thuis Netflixen?" Deze dilemma's kent iedereen wel. Maar het weer speelt ook een grote rol op andere dingen om je heen. Zo heeft het weer ook een grote impact op de luchtvaart.

Het weer is één van de belangrijkste aspecten in de luchtvaart. Met name bij het plannen van een vlucht. De weersverwachting van de gehele koers van de vlucht wordt gecheckt: van de lokale luchthaven, de luchthavens waarover het vliegtuig heen vliegt, maar ook de bestemming. Voordat het vliegtuig vertrekt wordt er gekeken naar de neerslag, de windkracht en -richting, het zicht tijdens de vlucht, maar ook naar de hoogte van de wolken in de lucht. Dit allemaal valt onder het weer en kan van grote invloed zijn op of er überhaupt gevlogen kan worden of dat er extra brandstof nodig is.

Maar in sommige gevallen kan het weer onverwachts uit de hoek komen. Wat nou als het weer dusdanig slecht is op de luchthaven van bestemming dat het vliegtuig niet kan landen? Wat dan?

Wij spraken met piloten Bart en Jimmy, bekend van hun eigen podcast ‘Pilotenpraat’, om meer over de impact van het weer op de luchtvaart te weten te komen. Hoeveel turbulentie kan een vliegtuig hebben? Hoe gevaarlijk is onweer voor een vliegtuig? Maar ook, wat is de meest gevaarlijke weersituatie waar je als piloot ooit in terecht bent gekomen? Het komt allemaal aan bod in onze eerste aflevering: De impact van het weer op de luchtvaart

In de toekomst zullen er meer afleveringen geüpload worden. Deze afleveringen leggen de impact van het weer bloot op werkelijk alles. Het weer speelt een grote rol, voor jou als je op je fiets zit, maar ook op grotere schaal, zoals de luchtvaart, evenementen, of het verloop van de Tweede Wereldoorlog. 

Heb jij nog een leuk onderwerp voor de podcast? Stuur het in door een mail te sturen naar [email protected] en wie weet behandelen we jouw onderwerp in een volgende aflevering!

Blijf op de hoogte en volg ons op Spotify, Apple Podcast of Soundcloud!

Impact van het weer op de luchtvaart

Hoofdfoto: P.Koetsier

Door: Jeroen van Keeken

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black