Hooikoortsweerbericht: komende dagen kans op overlast

17 april 2021, 13:00

De komende dagen laat het weerbeeld een mix van zon en wolken zien. Lokaal is kans op een bui. Een bui spoelt de lucht gedeeltelijk schoon, waardoor er tijdelijk minder overlast zal zijn. Tijdens droge perioden met zon wordt pollen alsnog verspreid. Er waait een noordenwind, waardoor schone lucht van zee naar ons land wordt geblazen. Vooral in de kustgebieden zorgt dit voor minder pollen.

Zondag is er een mix van zon en wolkenvelden met de meeste zon in het westen van het land. In de middag is in het oosten kans op een enkele bui, waardoor de lucht tijdelijk wordt schoongespoeld. 

Geen hooikoortsweerbericht nodig, maar wel benieuwd naar de weersvooruitzichten? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Overlast van berk

Ook de komende dagen is lokaal kans op een bui, maar tijdens droge perioden met zon wordt pollen verspreid en neemt de kans op klachten alsnog toe. Vooral pollen van de berk veroorzaakt dan overlast. De wind waait vaak uit een overwegend noordelijke richting. De noordenwind brengt schone lucht van zee naar ons land, waardoor vooral vlak aan de kust minder pollen aanwezig zal zijn.

De berk veroorzaakt op dit moment de meeste klachten. Het pollen van de berk is namelijk sterk allergeen en kan bij veel mensen voor allergische reacties zorgen. Ook essen, populieren en wilgen staan nog in bloei. Het pollen van deze soorten levert bij vrij weinig mensen overlast op.

Foto: Ria Lurvink

Door: Redactie

Reageer via Facebook