Hooikoorts in maart, kan dat?

21 oktober 2020, 10:32

Gezondheid
Hooikoorts-door-bloeiende-berken-kan-al-in-maart-1280x600
Hooikoorts-door-bloeiende-berken-kan-al-in-maart-1280x600
Hooikoorts-door-bloeiende-berken-kan-al-in-maart-1280x600

Maart is voor velen een maand om naartoe te leven. Met als hoofdreden natuurlijk: de lente! Dat heeft helaas ook een keerzijde voor mensen met hooikoorts. Hooikoorts in maart? Kan dat? Wij geven het antwoord op deze vraag!

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Ja, je kunt zeker last hebben van hooikoorts in maart. De laatste jaren gebeurt dit juist vaker en vaker. En ook officieel gezien loopt de periode waarin je last kunt hebben van deze vervelende kwaal van januari tot september.

Wanneer krijg je last van hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie. Er zijn verschillende soorten bomen en planten die pollen verspreiden. Het wisselt per persoon voor welk pollen je allergisch bent. Bekende voorbeelden zijn de hazelaar en de els. Deze bomen zijn vaak de eerste die pollen verspreiden en kunnen dus goed de veroorzakers zijn van hooikoorts in maart. Ze bloeien ook al in januari en februari en in sommige jaren zelfs in december al.

De meeste last van hooikoorts krijg je tijdens droge, zonnige en warme lentedagen. De hoeveelheid pollen in de lucht neemt dan flink toe.

Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?

Waar herken je hooikoorts aan?

Waarschijnlijk het meest opvallende verschijnsel: niezen. Maak je geen zorgen wanneer je een paar keer niest, pas als je blijft niezen kan dat een teken zijn van hooikoorts. Verder heb je last van tranende ogen en een verstopte neus. Je neus kan ook gaan kriebelen. Sommige mensen kunnen zich ook benauwd voelen.

Tips tegen hooikoorts

Ben je een van de pechvogels die last heeft van hooikoorts? Helaas kun je het niet voorkomen, maar er zijn wel handige tips and tricks die je kunnen helpen. Laat ten eerste altijd bij de huisarts testen waar je allergisch voor bent. Op die manier kun je via het hooikoortsbericht in de gaten houden welk pollen zich gaat verspreiden en weet je dus op tijd wanneer je medicijnen moet innemen. Zo ben je het toch een beetje voor.

Verder zijn er een aantal handige dingen die je helpen de hooikoorts te verlichten. Ga je naar buiten? Smeer dan wat vaseline onder je neus heen om directe prikkeling van de pollen te voorkomen. Ook een zonnebril dragen is aan te raden. En heb je last van jeukende ogen? Ga er niet in lopen wrijven met je handen, zo verspreid je de pollen juist. Leg liever een nat washandje op je ogen.

Weten hoe lenteachtig het komende dagen wordt? Lees dan ons weerbericht.

Foto: Adobe Stock

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven