Hoe zorgt Nederland dat er komende winter genoeg gas is?

22 maart 2022, 07:12

Kou
Beeld: Pixabay – Magnascan

Nederland slaat altijd extra gas op in de zomer zodat we in winter niet in de kou zitten. Maar hoe werkt die gasopslag? En is die bestand tegen de huidige gascrisis?

Zodra Noors of Russisch gas via een pijpleiding Nederland binnenkomt kunnen er grofweg vier dingen mee gebeuren: het gaat direct door naar een ander land, het gaat naar een Nederlandse fabriek die het nodig heeft voor productie, het gas gaat na aanpassingen naar huishoudens of het wordt opgeslagen. Die opslag was altijd al belangrijk, want in de winter hebben we veel meer gas nodig dan in de zomer. Nu de levering van gas onzekerder is geworden door de oorlog in Oekraïne is het opslaan van voldoende gas voor de winter nog belangrijker geworden.

Waar wordt gas in Nederland opgeslagen?

In oude gasvelden. In de zomer worden die extra aangevuld en in de winter wordt er weer een flink deel uitgehaald. Achter die gasopslagplekken zitten bedrijven die opslagruimte verhuren. Een energiehandelaar of -leverancier sluit contracten af met die bedrijven, zodat die genoeg gas hebben om te kunnen leveren aan klanten in de winter.

Is er genoeg gas opgeslagen?

Er zit genoeg in de gasopslagplekken om het nog even uit te zitten, maar voor komende winter moet er echt nog wat gas bij. Het kabinet heeft geconstateerd dat sommige opslagvelden veel te weinig gevuld zijn de laatste tijd. Een belangrijke oorzaak daarvan is de hoge gasprijs. Wie gas wil opslaan moet het namelijk eerst kopen, op dit moment tegen een torenhoge prijs. Zodra het de opslag uitgaat wordt het weer verkocht. Maar de kans is aanzienlijk dat de prijs over een paar maanden een stuk lager is. Gas opslaan is dus niet rendabel op dit moment. 

Is het gas dat in die velden ligt opgeslagen ‘van ons’?

Nee, niet per se. Wat uit de opslag gehaald wordt is in de praktijk vaak voor Nederland, maar soms ook voor Duitsland en België. We hebben een Europese energiemarkt. Een energieleverancier mag niet discrimineren en zeggen: Nederland gaat voor. Het laat zien hoe belangrijk het is dat niet alleen Nederland, maar de hele EU zijn gasvoorraden ophoogt. Daar stuurt de Europese Commissie nu ook op aan.

Wat als de Russen de gaskraan echt dichtdraaien?

Hebben we dan genoeg? Nee, zelfs als onze gasopslagplekken flink gevuld zijn hebben we dan na verloop van tijd, bijvoorbeeld komende winter, niet genoeg. De overheid neemt in zo’n geval drastische maatregelen.

Dan wordt iedereen gevraagd minder gas te gebruiken en kunnen niet-essentiële bedrijven stilgelegd worden. Maar de gaskraan helemaal dichtdraaien zal Poetin toch niet zo snel doen, omdat de gasverkoop aan Europa hem heel veel geld oplevert. Geld dat hij nodig heeft om zijn oorlog te kunnen voeren.

Bron: RTLZ

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven