Weeronline
Weeronline

  Het is al een paar dagen bekend dat er kouder weer op komst is. Maar wanneer komt dit nu en kunnen we ook een pak sneeuw en/of natuurijs verwachten? En moeten Sinterklaas en zijn Pieten ook met gladde daken rekening houden?

  Hoe zit het nou met dat winterweer?

  Aangemaakt: 23 nov 2012, 10:19 uur

  Wanneer wordt het kouder

  De komst van het koudere weer gaat eigenlijk in twee stappen. De komende dagen is het nog vrij zacht herfstweer met maxima tussen 7 en 11 graden. Vanaf woensdag waait de wind uit noordelijke richtingen en wordt het kouder. De aangevoerde luchtmassa is dan nog niet echt heel koud dus het gaat in eerste instantie om een paar graden. Woensdag en donderdag mogen we op middagtemperaturen rond 6 graden rekenen en minima rond of net boven het vriespunt. Op vrijdag wordt echt wat koudere lucht aangevoerd en daardoor komt op die dag en in het daaropvolgende weekend de temperatuur nog wat lager uit. Overdag wordt het 2-6 graden, ’s nachts is er op veel plekken lichte vorst. Gedurende de periode blijft de kans op neerslag vrij groot. Deze neerslag kan in de vorm van natte sneeuw vallen, maar de kansen op een mooie (langdurige) witte wereld zijn vooralsnog klein. Wel is er in de nachten en (vroege) ochtend kans op verraderlijke gladheid, zeker vanaf volgende week vrijdag.

  Weerkaarten: van aanvoer van zachte lucht naar aanvoer van koude lucht

  De weerkaart van vandaag is een klassieke zachte winterkaart. Een lagedrukgebied met kern tussen Schotland en IJsland zorgt voor een grootschalige zuidwestelijke stroming die zachte lucht vanuit Zuidwest-Europa over onze regio richting Scandinavië blaast. Zelfs in Helsinki (Finland) is het vandaag en morgen een graad of 7.

  De weerkaart van aanstaande woensdag ziet er compleet anders uit. Een complex lagedrukgebied (met meerdere subkernen) bevindt zich van ons land tot boven de Middellandse Zee. Koude lucht wordt aan de noordzijde vanuit Rusland Scandinavië ingestuurd. In Helsinki valt deze dag sneeuw bij temperaturen net onder 0.

  Volgende week vrijdag ligt het lagedrukgebied oostelijker en wordt bij ons de stroming noordoost. De koude lucht spreidt zich uit over ons land en verder richting o.a. Frankrijk. Wel wordt de lucht ondertussen wat opgewarmd, waardoor het bij ons overdag boven 0 blijft. Deze verwachtte weersituatie levert een flinke sneeuwdump in de Alpen op. Ook in het Sauerland en wellicht zelfs de hogere delen van de Ardennen kan het wit worden.

  Nog verder vooruit; geen stabiele wintersituatie

  Meestal is een winterprik behorende bij een weerkaart zoals die voor volgende week vrijdag geen lang leven beschoren. Als het lagedrukgebied verder wegtrekt naar het oosten komt er vanzelf een weg vrij voor een nieuw laag op de Atlantische Oceaan die weer een portie zachte lucht vanuit het zuidwesten Europa in kan sturen. Of Sinterklaas op 5 december ook rekening moet houden met sneeuw en gladheid is dus nog maar de vraag.

  Door: Johnny Willemsen