Weeronline
Weeronline
  Thermometer in graden Celsius bij temperatuur rond vriespunt nul graden

  Hoe heeft meneer Celsius zijn eenheid voor temperatuur bepaald?

  Aangemaakt: 13 jan 2020, 12:05 uur

  De temperatuur is een belangrijke graadmeter voor veel activiteiten. Kun je een duik nemen in de Noordzee, is het weer voor blote benen of kunnen de schaatsen uit het vet? Voor alles check je de temperatuur. De temperatuur wordt gemeten in graden Celsius. Maar hoe heeft meneer Celsius zijn eenheid voor temperatuur eigenlijk bepaald? Lees snel verder!

  De mens is maar wat graag op de hoogte van de actuele buitentemperatuur. Zo is het vaak van invloed op het kiezen van de juiste kleding. Bij warm weer kun je de deur uit zonder jas en in een zomerse outfit, terwijl je bij ijzige kou liever een extra thermolaagje aantrekt. De temperatuur kan ook bepalen wat je gaat doen die dag. Kies je voor een inspannende activiteit of stel je deze liever uit naar een dag waarop het minder warm is. Daarnaast speelt temperatuur ook een rol bij de bereiding van eten en het bepalen of je koorts hebt. Bij al die temperatuurbepalingen is het uiteraard van belang dat we het over dezelfde temperatuurschaal hebben. In Nederland hebben we gekozen voor een uniform systeem. We hanteren dezelfde maten, zodat gegevens op een gelijkwaardige manier kunnen worden uitgewisseld.

  Hoe heeft Anders Celsius zijn eenheid voor temperatuur bepaald?

  In veel landen, waaronder Nederland, wordt als eenheid graden Celsius gebruikt. Deze schaal is in 1742 bedacht door de astronoom Anders Celsius uit Zweden. Het nulpunt van de Celsiusschaal komt overeen met het smeltpunt van ijs (overgang van ijs naar water), en het kookpunt van water is ongeveer 100 graden Celsius bij een luchtdruk van 1 bar. Oorspronkelijk bedacht Celsius het net andersom. Maar omdat dit tot verwarring zou leiden, werd dit omgedraaid. Celsius is geen SI-eenheid, maar mag toch officieel worden gebruikt om temperatuur te meten. Er wordt vaak de voorkeur gegeven aan deze eenheid, omdat er met relatief gemakkelijke getallen – meestal tussen 0 en 100 – gewerkt kan worden.

  Bij ons is het een zomerse dag wanneer het 25 graden is, maar in de Verenigde Staten klappert dan iedereen met zijn tanden van de kou. Met deze temperatuur zou het er namelijk vriezen. Dit komt omdat Amerikanen de temperatuur niet op de schaal van Celsius aflezen, maar op de schaal van Fahrenheit. Deze werd door Gabriel Fahrenheit uit Duitsland opgesteld en is achttien jaar ouder dan de schaal van Celsius. Ondanks dat de schaal van Fahrenheit ouder is, wordt de Celsiusschaal door bijna alle landen in de wereld gebruikt voor het meten en weergeven van de temperatuur.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Marcel Korbee