Weeronline
Weeronline

  Eerste herfststorm een feit

  Aangemaakt: 24 sep 2012, 18:23 uur

  De eerste herfststorm van 2012 is een feit. Aan het begin van de avond was er officieel sprake van een zuidwesterstorm. Zowel in IJmuiden als op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) werd gelijktijdig windkracht 9 gemeten. Genoeg om de eerste herfststorm van het jaar te laten optekenen. De storm ging gepaard met (zeer) zware windstoten. Langs de kust lagen ze op sommige plaatsen rond 110 km/uur. 

  In IJmuiden en op Vlieland korte tijd “zware storm”

  In IJmuiden en op Vlieland waaide het korte tijd zo hard, windkracht 10, dat dit in de categorie “zware storm” valt. Gelijktijdig bereikte de wind op de Houtribdijk windkracht 9. Daarom mag er gesproken worden van een zuidwesterstorm. Van een officiële zware storm is geen sprake, dan had de windkracht 10 minstens een uur lang moeten aanhouden. Ook de zwaarste windstoot werd in IJmuiden genoteerd met 113 km/uur. Daarna volgt Hoek van Holland met 109 km/uur.

  Veel omgewaaide bomen

  De zware windstoten zijn verantwoordelijk voor het grote aantal omgewaaide bomen. Ondanks dat de windstoten boven land op de meeste plaatsen ver beneden 100 km/uur bleven sneuvelden ook daar veel bomen met de nodige hinder voor het treinverkeer. De bomen zitten momenteel nog vol in het blad en de bladeren zien veelal nog groen. De meeste bomen hadden zich nog niet voorbereid op de herfst, waardoor de bladeren ondanks de zware windstoten blijven hangen. Een boom die nog vol in het blad zit vangt meer wind dan een kale boom. Midden in de winter waaien bij een vergelijkbare storm dan ook veel minder bomen om.

  Historie

  Vorig jaar werd de eerst herfststorm gemeten op 6 september. Toen in de kop van Noord Holland en het Waddengebied. De laatste officiële zware storm (windkracht 10 gedurende minstens een uur) dateert van 18 januari 2007.

  Door: Jaco van Wezel