Dit zijn de 7 Nieuwe Wereldwonderen in Europa

19 oktober 2021, 16:59

Bestemmingen
Mooie bestemmingen, Waddenzee

Dat je niet altijd ver hoeft te reizen om getrakteerd te worden op een Wereldwonder, blijkt wel uit de nominaties voor de Nieuwe Wereldwonderen, want deze parels liggen vrijwel om de hoek. De Nederlandse reiziger heeft gestemd: dit zijn de 7 Nieuwe Wereldwonderen in Europa!

1. Waddenzee, Nederland: het grootste getijdensysteem op aarde

Op de eerste plaats vinden we een Wereldwonder uit eigen land: de Wadden! Want onze eigen Waddenzee, met zijn rijke flora en fauna, is het grootste getijdensysteem op aarde. Eén en al magie! En het is niet alleen een magische, maar ook een belangrijke plek: de Waddenzee zorgt voor tal van nieuwe leefgebieden en plant- en diersoorten die erin gedijen.

Let maar eens op hoeveel trekvogels hier neerstrijken! Een van de gaafste manieren om het gebied te verkennen, is al wadlopend. Terwijl je van het vasteland naar een van de Waddeneilanden (of andersom) blubbert, word je getrakteerd op een landschap dat steeds verandert. Geniet van bijzondere vergezichten en een waarschijnlijke ontmoeting met zeehonden.

Kinderdijk, mooie zomerdag
Kinderdijk, mooie zomerdag

Foto: AS-Andrew Mayovskyy

2. De Molens van Kinderdijk-Elshout, Nederland: zo Nederlands als Nederland maar zijn kan

Bijzonder is dat óók de tweede plek wordt ingenomen door een Wereldwonder van Nederlandse bodem. Het gaat dit keer echter niet om een natuurverschijnsel, maar om een door de mensen gecreëerd tafereel van formaat: het molencomplex van Kinderdijk.

De negentien prachtig bewaard gebleven windmolens vormen samen met de boezems (opslagplaatsen voor overtollig polderwater), dijken en gemalen een oer-Hollands tafereel. Volgens Unesco tonen de molens als geen ander ‘de indrukwekkende bijdrage die Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden’.

Ontwijk de toeristenmassa en kom lekker vroeg om de pracht van het molencomplex zelf te ervaren. Al lopend over witte bruggetjes en langs sloten met waterlelies beleef je ons oneindige laagland in optima forma.

Mezquita Cordoba, mooiste bestemmingen
Mezquita Cordoba, mooiste bestemmingen

Foto: AS-SeanPavonePhoto

3. Mezquita, Spanje: het spectaculairste gebouw in islamitisch Europa

De hoofdstad van Al-Andalus, het door de Moren veroverde deel van het Iberisch Schiereiland, mocht in grootsheid niet onderdoen voor wereldsteden als Byzantium en Bagdad, en dus verrees hier het indrukwekkendste bouwwerk in islamitisch Europa: de Mezquita van Córdoba.

Toen de Spanjaarden het gebied heroverden werd de moskee in gebruik genomen als katholieke kathedraal. Gelukkig bleef de Moorse architectuur, die tot uiting komt in typische rood-witte arcades, behouden. Nu de Christenen er de dienst uitmaken valt één schoonheidsfoutje minder op: de gebedsnis wijst vreemd genoeg niet naar Mekka.

Meteora, zeven wereldwonderen
Meteora, zeven wereldwonderen

Foto: AS-Dmitry Rukhlenko

4. Meteora, Griekenland: een middeleeuwse room with a view

De rotspilaren van Meteora steken als vingers uit het landschap van de streek Thessalië. Boven op die rotsen bouwden volhardende orthodoxe monniken in de late middeleeuwen 24 kloosters, waarin ze zich terug konden trekken van de zondige benedenwereld. Slechts een kwart van de kloosters heeft de tand des tijds doorstaan en is ook nu nog in redelijke staat. Sommige worden zelfs nog bewoond door monniken. Als de zon onder gaat hangt er een zweem van mystiek rond de kloosters. Alsof je je in Zuid-China bevindt en er elk moment een Shaolin-monnik langs kan lopen.

Muur van Hadrianus, Engeland
Muur van Hadrianus, Engeland

Foto: AS-Markus

5. Muur van Hadrianus, Engeland: de grenzen van het Romeinse Rijk

Toen de Muur van Hadrianus - vernoemd naar de keizer van Rome van 117 tot 138 na Christus - in het jaar 128 na Christus werd opgeleverd, had hij een lengte van 117 kilometer en liep hij over de gehele breedte van Groot-Brittannië, van de Solway-baai in het westen naar de Tyne-rivier in het oosten. Wil jij de overblijfselen van deze voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk in je opnemen? Wandel dan over Hadrian’s Wall Path.

Vardzia Georgië
Vardzia Georgië

Foto: AS-Lukas

6. Vardzia, Georgië: de verborgen grotstad die een omweg waard is

Het twaalfde-eeuwse Vardzia is een grotstad en -klooster die werd uitgehouwen in de Erusheli-berg in het onontdekte zuiden van Georgië. De grotten werden al in de prehistorie bewoond, maar groeiden uit tot een heuse stad in de middeleeuwen onder de machtige koningin Tamar. In 1283 - 75 jaar na de dood van de koningin - verwoestte een aardbeving bijna driekwart van de stad.

Door de kwetsbaarheid van de blootgelegde grotten werd de stad geregeld aangevallen door vijanden en vertrokken de meeste inwoners. Een kleine groep monniken is teruggekeerd en heeft een deel van de stad hersteld, waardoor je deze nu nog kunt bewonderen. Slenter door het netwerk van tunnels en kijk uit op de Mtkvari-rivier en de ongerepte natuur eromheen.

Predjama Slovenië, wereldwonderen
Predjama Slovenië, wereldwonderen

Foto: AS-Majorosl66

7. Predjama, Slovenië: het grootste grotkasteel ter wereld

Het onneembare Kasteel Predjama in het zuidwesten van Slovenië werd in de twaalfde eeuw gebouwd in de ingang van een grot op 123 meter hoogte. Het ligt vlak bij het gelijknamige dorp, op negen kilometer van Postojna - ook bekend om de grotten. Hier waan je je in een sprookjeswereld van ridders. 

Achter het kasteel bevindt zich een geheim netwerk van tunnels, van waaruit ridder Erazem van Predjama vertrok op zijn plundertochten. In de grot onder het kasteel woont nog steeds een kolonie vleermuizen. Omdat de grotburcht nog redelijk onbekend is, is hier nog geen sprake van massatoerisme. Grijp dus je kans!

Hoofdfoto: AS / marcohollander

Bron: Columbus

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven