Dit zijn de 7 Nieuwe Natuurlijke Wereldwonderen

18 oktober 2021, 16:31

Bestemmingen
Noorderlicht, foto AdobeStock James Thew

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En o, wat kent onze wereld veel schoonheid: parels waar de mens geen invloed op heeft gehad en die puur op het conto komen van Moeder Natuur. De Nederlandse reiziger heeft gesproken: dit zijn de 7 Nieuwe Natuurlijke Wereldwonderen.

1. De mooiste lichtshow op aarde: het noorderlicht en zuiderlicht

Volgens de Inuit in Groenland zijn het te vroeg overleden kinderen die spelen boven de aarde. De Noord-Amerikaanse Lakota zien er de zielen van toekomstige, nog niet geboren generaties in. De Samen in Lapland houden het op Vuurvossen en de Gunai Aboriginals uit Australië op bosbranden in de geestenwereld. Hoe je de dansende groene gordijnen en veelkleurige stralenbundels ook noemt, het noorderlicht is, samen met het minder bekende zuiderlicht, de indrukwekkendste lichtshow op aarde.

Wereldwonderen
Wereldwonderen

Foto: AS-Brian Kinney

2. Het grootste koraalrif ter wereld: the Great Barrier Reef

Het Groot Barrièrerif bij Australië bestaat uit maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden over een lengte van 2300 kilometer. Samen beslaan ze een gebied ter grootte van Italië. Naast die drieduizend koraalriffen bestaat het Groot Barrièrerif uit zo’n zeshonderd paradijselijke eilanden en eilandjes. Het deel dat in het zuiden ligt, heeft niet te lijden gehad onder massatoerisme of klimaatverandering. 

Wereldwonderen
Wereldwonderen

Foto: AS-Maridav

3. De belangrijkste natuurschat wereldwijd: de Galápagoseilanden

Als natuurliefhebber moet je er in ieder geval één keer in je leven naartoe: de Galapagos. Op de dertien door tektonische krachten geschapen hoofdeilanden van deze archipel zie je de natuur niet alleen, maar erváár je haar aan den lijve. Omdat de vele unieke diersoorten hier nooit natuurlijke vijanden hebben gekend, zijn ze zó tam dat je er gemakkelijk oog in oog mee kunt komen.

Op de Galapagos is buiten de gebaande paden gaan strikt genomen niet mogelijk. Alle eilanden zijn beschermd natuurgebied en er worden slechts op specifieke plekken toeristen toegelaten. Maar je komt al snel buiten de gebaande paden als je je niet beperkt tot de centrale eilanden van de archipel en meer naar het (vulkanisch actieve) westen of naar het noorden afreist. Daarom verdient een boottocht vanuit Ecuador van minstens acht dagen de voorkeur. Zelfs als je met een groot schip met veel toeristen op pad bent, zijn er vaak gidsen die je naar de plekjes buiten de gebaande paden willen brengen. Dus gewoon vragen!

Wereldwonderen
Wereldwonderen

Foto: AS-James Jiao

4. De breedste watervallen van Afrika: de Victoriawatervallen

De Victoria Falls zijn de juweel in de kroon van zuidelijk Afrika. Het natuurspektakel maakt diepe indruk en gaat je niet in de koude kleren zitten. Over kleren gesproken; het is wijs om een droog setje mee te nemen, want zelfs op grote afstand word je nat van de spray die het vallende water veroorzaakt. Mensen komen van heinde en ver naar Zambia en Zimbabwe om de watervallen al lopend, fietsend, varend of vliegend te naderen. Maar het is óók mogelijk om het wonder der natuur in je op te nemen vanuit de vintage treincoupé van de Royal Livingstone Express.

Mooie bestemmingen, Waddenzee
Mooie bestemmingen, Waddenzee

Foto: AS-Marco Hollander

5. Het grootste getijdensysteem op aarde: de Waddenzee

Het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland is de Waddenzee. Dit grootste getijdensysteem op aarde is niet alleen een magische, maar ook een belangrijke plek, want de Waddenzee is verantwoordelijk voor het ontstaan van tal van leefgebieden en de vele plant- en diersoorten die erin gedijen. Kijk alleen al naar de trekvogels die hier in groten getale neerstrijken. Wil jij het gebied op unieke wijze beleven? Ga dan wadlopen tussen het vasteland en de Waddeneilanden. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste vergezichten over een landschap dat steeds verandert. De kans is overigens groot dat je zeehonden ontmoet.

Wereldwonderen
Wereldwonderen

Foto: AS-Nikolay N. Antonov

6. Het grootste natuurgeweld ter wereld: de Serengeti en Ngorogorokrater

Elke reiziger is bekend met de jaarlijkse migratie van wildebeesten in de Serengeti in Kenia en Tanzania. Elk jaar, rond oktober, vertrekken de dieren uit het Keniaanse natuurreservaat Masai Mara, waar het te droog is, om de tocht naar het zuiden te maken. Met duizenden tegelijk en door instinct gedreven storten ze zich in de grootste natuurlijke barrière die ze tijdens hun trektocht tegenkomen: de Mara-rivier. In de chaos breken ze benen en vallen ze ten prooi aan krokodillen. Na de regentijd, rond april, keren ze weer terug via een westelijke omweg.

De bijbehorende Ngorongorokrater is de grootste caldera oftewel komvormige vulkaankrater ter wereld (die niet gevuld is met water) en heeft op drukke dagen een van de grootste wilddichtheden ter wereld. Maar minstens zo interessant als de krater zelf is de omliggende Ngorongoro Conservation Area, met meerdere uitgedoofde vulkanen en hoogland waar de Masai leven met hun vee.

natuurlijke wereldwonderen
natuurlijke wereldwonderen

Foto: AS-Robert Kdot

7. Een wereld van contrasten: de Deadvlei

Op de Deadvlei in Namibië voel je je, ironisch genoeg, vol leven. De opgedroogde kleipan met dode bomen levert, samen met de rode zandduinen erachter en de helderblauwe lucht erboven, een enerverend schouwspel op. Wees de toeristenmassa te slim af door over een van de duinen heen te klimmen.

Hoofdfoto: AS-James Thew

Bron: Columbus

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven