Dit waren de 10 populairste bestemmingen in 2022

25 december 2022, 12:02

Curaçao, Willemstad. Foto: Adobestock / birdiegal

We zitten aan het eind van het jaar en dus is het tijd voor een terugblik. Een terugblik naar een jaar waarin de meeste grenzen open waren en we eindelijk weer vrijelijk mochten reizen. Dat hebben we dan ook volop gedaan. Dit waren de 10 populairste landen en regio’s in 2022.

1. Curaçao

Dat Curaçao op één staat zal sommigen wellicht verbazen, maar ergens is het wel verklaarbaar. Cocktailtje in de hand, voetjes in het zand, het geritsel van wuivende palmbomen op de achtergrond en een tropische zee voor je snufferd; het is nu eenmaal de standaard reisdroom van zo’n beetje elke reiziger. Maar Curaçao is zoveel meer dan alleen strand.

Aan de westkant van het eiland vind je de meeste natuur. Hoewel het allang geen goed bewaard geheim meer is, is het Christoffelpark wel degelijk het benoemen waard. Dit grootste nationale park van het eiland wordt geroemd om zijn grote variatie aan flora en fauna. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Christoffelberg (372 m). Op het eiland zijn ook nog 55 koloniale huizen te bezichtigen. Ze zijn niet allemaal in even goede staat, maar maak in ieder geval tijd vrij voor een kort bezoek aan Rooi Catootje, Ascencion, Zuikertuintje en Ronde Klip.

2. IJsland

IJsland is een vulkanische opwelling van de oceaanbodem, ooit gekoloniseerd door Noormannen en Vikingen met vrijheidsdrang. Dit levert een fantastische combinatie van woeste natuur en een bijzonder slag mensen op. Voor reizigers met een avontuurlijke inborst biedt IJsland eindeloze mogelijkheden: raften, klimmen, rijden in een auto met vierwielaandrijving, vissen, wandelen, zwemmen in natuurbaden, skiën en sneeuwscooteren.

Terwijl de geisers en gletsjers van West-IJsland onderdeel uitmaken van menig reisroute, zijn de ongerepte Oostfjorden en het buitenaardse noorden voor velen nog onontgonnen terrein. Hier geen massatoerisme maar diepe fjorden, geïsoleerde vissersdorpjes en eenzame watervallen. Kortom: de ideale slow travel-bestemming.

In noordelijke regionen is het noorderlicht natuurlijk vele malen sterker dan in Nederland. Ook komt het daar veel vaker voor. Deze foto werd gemaakt op Spitsbergen. Foto: Daan van den Broek.
In noordelijke regionen is het noorderlicht natuurlijk vele malen sterker dan in Nederland. Ook komt het daar veel vaker voor. Deze foto werd gemaakt op Spitsbergen. Foto: Daan van den Broek.

3. Noordkaap, Noorwegen

Het eerste wat in het oog springt wanneer je door Noorwegen reist, is het drama dat wordt geboden door de natuur. Het is een gebied van extremen: de volgens de overlevering door trollen gehouwen fjorden die zich als duivelstanden ontworstelen aan de zee, de eindeloze toendra van het binnenland en het fameuze licht van de poolcirkel. Het spektakel van aurora borealis is vooral in het eeuwige duister van de winter goed te zien.

Noorwegen schreeuwt erom om per auto ontdekt te worden. Wie de standaardroute naar de Noordkaap volgt, komt van een koude kermis thuis: van de meest directe route via Zweedse snelwegen of de E6, de enige grote weg die vanaf Oslo naar het hoge noorden slingert, worden wij niet warm. Afwisselender is de 630 kilometer lange Kystriksveien tussen Steinkjer en Bodø. De duizenden eilandjes voor de kust, met de archipel van Vega als hoogtepunt, zijn de omweg meer dan waard.

4. Azoren, Portugal

De Azoren zijn met hun vulkanische landschappen midden in de Atlantische Oceaan een unieke regio in Europa. Houd je van wandelingen, rondritjes met de wagen, uitwaaien langs de kust en relaxen met een goed kaasje en een wijntje, dan haal je hier je hart op.

Datzelfde geldt voor wielrenners, die in de bergachtige eilanden een uitdaging vinden. Dankzij uitstekend geasfalteerde wegen en goede veer- en vliegverbindingen is het geen probleem om de eilanden afzonderlijk goed te leren kennen. Vaak in de zon, maar ook met flinke wind en onvoorspelbare buien.

Toekan in Costa Rica. Foto: Adobestock / Ondrejprosicky
Toekan in Costa Rica. Foto: Adobestock / Ondrejprosicky

5. Costa Rica

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Dit Midden-Amerikaanse landje, dat nauwelijks groter is dan Nederland, heeft de hoogste soortendichtheid ter wereld. Hier hike je door dichte nevelwouden waar het krioelt van de beesten, suis je aan kabelbanen op aaphoogte door onaangetaste jungle, vind je de beste raftingrivieren ter wereld en geweldige surfbreaks aan maagdelijke stranden, duik je in helblauwe watervallen en bestijg je te paard de flanken van actieve vulkanen.

6. Colombia

Keuze te over aan natuurschoon – Colombia ligt ingeklemd tussen de Andes en twee oceanen, met als resultaat dat je er hiket in torenhoge, met jungle begroeide bergen, snorkelt met dolfijnen en hagelwitte zandstranden slechts deelt met inheemse indianen.

Ook de culturele rijkdom is groot: van vissersdorpjes bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven en prekoloniale ruïnes tot levendige koloniale havenstadjes en kolkende metropolen. De meest bijzondere plekken zijn geïsoleerd en het vergt de nodige inspanning en geduld om er te komen. Wil je alleen een eenvoudige strandvakantie, dan ben je hier op de verkeerde plek.

Luchtballonvaart Cappadocië. Foto: Adobestock / tawatchau1990
Luchtballonvaart Cappadocië. Foto: Adobestock / tawatchau1990

7. Cappadocië, Turkije

De streek Cappadocië ligt in het midden van Turkije en is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap dat rechtstreeks uit een sprookjesfilm lijkt te komen. Massa’s toeristen brengen er een dagje door. Om precies te zijn, ze bezoeken de omgeving van het plaatsje Göreme en negeren de rest van de prachtige provincie totaal.

Reis weg van de massa en rijd door naar de oostelijke Soğanlı-vallei, waar een wandeltocht door de ravijnen van het vulkanische plateau wordt afgesloten met een onvergetelijke overnachting in een grothotel.

8. Vancouver Island, Canada

Lang verhaal kort: Vancouver Island is een van de mooiste stukjes natuur van Canada. Op dit langwerpige eiland, 460 kilometer lang en honderd kilometer breed, zijn de bergen van het vasteland van Canada altijd zichtbaar, maar je voelt je aan het einde van de wereld. Het eiland heeft maar één hoofdweg naar het noorden, door de vele fjordachtige baaien die vanaf de Pacific naar binnen dringen.

Sommige stukken noemen de locals dead zones, gebieden tussen twee plaatsjes waar je geen benzine kunt krijgen. Wildlife is overal te vinden: zwarte beren, grizzly’s, poema’s, walvissen, zeeleeuwen en eindeloos veel Amerikaanse adelaars (visarenden). Op Vancouver Island zijn ook veel first nation people, inheemse stammen. Ze wonen in eigen dorpen, veelal langs de kust.

Michoacán México. Foto: Adobestock / jesuschurion57
Michoacán México. Foto: Adobestock / jesuschurion57

9. Mexico

Heerlijk eten en drinken, zwoele dansen, sfeervolle slaapplekjes en swingende festivals – dat is Mexico in een notendop. Als je je reis naar het centrale deel van het land goed plant, kun je meteen één van ’s werelds kleurrijkste feesten meepakken: Día de los Muertos (1 & 2 november). Cinco de Mayo (5 mei) is een andere nationale feestdag.

Dit feestje wordt uitbundig gevierd met vuurwerk, parades, margarita’s en taco’s. Verkies jij natuur boven cultuur? Wijk dan uit naar de berggebieden van Jalisco en Michoacán. Het populaire schiereiland Yucatán – bestaande uit de deelstaten Campeche, Quintana Roo en Yucatán – is en blijft een magisch stukje aarde volop Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden.

10. Picos de Europa, Spanje

De Picos de Europa, een bergketen in het noorden van Spanje, trekt met zijn hoge pieken, meren en fijne berghutten veel wandelaars en bergbeklimmers. Het nationale park ligt in de Spaanse regio Asturië.

Met zijn verrassend groene bergen, dreigende kliffen, millennia oude grotschilderingen, de Preromaanse kerken van Oviedo (Unesco-Werelderfgoed) en hartige keuken vergeet je hier geregeld dat je in Spanje bent. Toch zijn het vooral de afwezigheid van dertien-in-een-dozijn resorts, rechtstreekse budgetvluchten en een actief antimassa toerismebeleid die ervoor zorgen dat de eigenzinnige regio als een apart land binnen Spanje voelt.

Wil je nog meer populaire bestemmingen zien? Kijk dan op de site van Columbus Travel.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black