Dit is wanneer bomen en planten weer bladeren krijgen

29 maart 2021, 07:30

De lente is begonnen en de bomen en planten beginnen geleidelijk weer uit te lopen. Een precieze datum dat de bomen groen worden is niet te geven, want het weer is absoluut van belang. In dit artikel kijken we welk weer ervoor nodig is en wanneer de bomen ongeveer weer groen worden.

In het voorjaar loopt de natuur weer uit. Dat komt omdat de temperatuur geleidelijk aan wat hoger wordt, de daglichtperiode toeneemt en de zon steeds hoger aan de hemel staat. Het belangrijkste is dat het in de nachten niet meer op uitgebreide schaal vriest. Als er ook zo nu en dan wat regen valt, dan is de natuur helemaal blij.

Planten groeien sneller dan bomen. Feitelijk heeft een plant maar drie tot vier maanden de tijd om van een klein zaadje een volwaardige plant te worden. Een plant volgt de zon. Als de dagen langer worden en de zon steeds hoger aan de hemel staat dan groeit de plant. Uiteindelijk stopt de groei en gaat alle energie naar de bloemen en zaden. Als de dagen weer korter worden, dan trekken sapstromen zich terug en uiteindelijk wordt de plant kaal of gaat dood. 

Toverhazelaar
Foto: Marius Visser

Foto: Marius Visser

Bomen verschillen per soort en jaar

Elke boom heeft zijn eigen cyclus. Als bijvoorbeeld de toverhazelaar in december of januari als eerste in bloei komt, dan is de eik nog in winterslaap. De nieuwe knoppen aan de bomen worden in de zomer en herfst gemaakt. Door de lage temperaturen en het weinige zonlicht in de winter komt de boom tot rust. De meeste bomen beginnen in januari langzaam met het op gang komen van de sapstroom. Met het oplopen van de temperatuur en de krachtige zon zijn vanaf half maart de eerste groene knoppen te vinden. Meestal wordt alles goed groen in april.

Als er een koude winter is geweest, dan duurt het in het voorjaar langer voordat bomen weer groen worden. Een zachte winter of zelfs al vroeg lenteweer in februari, heeft direct effect op de natuur. Lage temperaturen in het voorjaar of nachtvorst, kunnen de groei afremmen of laten stagneren. Uiteindelijk komt het altijd weer goed en worden de bomen groen.

Foto: Stan Lafleur

Foto: Stan Lafleur

Eerst bloei, dan blad

In januari beginnen enkele bomen en planten te bloeien, zoals de els, hazelaar en de gele kornoelje. Soms bloeien ze zelfs al met Kerst. Mensen die last hebben van hooikoorts merken het direct. In februari komt daar onder ander de forsythia bij en de bosanemoon. Van de vlier zijn de eerste bladeren in de tweede helft van februari te zien. De eerste bladeren van onder andere de meidoorn, berk, kastanje en hazelaar verschijnen in april. Bij een zonnig en warm voorjaar worden ook de eik en de beuk geleidelijk groen, maar vaak gebeurt dat pas in mei.

Vroeg of laat kleurt alles groen

Kale bomen en planten worden altijd vanzelf weer groen. Mocht dat niet gebeuren, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Het weer heeft zeker invloed op wanneer de bomen en planten groen worden. Na een zachte winter en zachte start van het voorjaar, kleuren bomen en planten al vroeg in het voorjaar groen. Doordat de winters tegenwoordig zacht verlopen, loopt de natuur eerder uit dan vroeger. Soms kan het wel twee tot vier weken schelen. Een koude winter of veel vorst in maart kan de groei temperen.

Foto: Ria Lurvink

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht