weeronline

Dit is de invloed van klimaatverandering op de Wadden

30 november 2024, 16:59

Klimaatverandering
Wadden. Foto: Adobe Stock / Erik_AJV

De Waddenzee is het enige Nederlandse natuurgebied op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarmee uniek. Net als vele andere gebieden in de wereld, worden de Wadden bedreigd door klimaatverandering. Lees in dit artikel meer over de invloed van een warmer klimaat op de eilanden, de zee en de diersoorten in het gebied.

Door de getijdenwerking vallen delen van de Waddenzee tijdens eb twee keer per dag droog. Er spoelen dan vele schelpdieren, slakken en wormen aan. Hierdoor is er veel voedsel beschikbaar en is het voor veel vogels een goed leefgebied. Wereldwijd is er geen enkel ander gebied met een vergelijkbaar ecosysteem.

Zeespiegelstijging

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en kan het gebeuren dat de Wadden niet meer droogvallen en als het ware “verdrinken”. In dat geval verliezen de Wadden hun unieke ecosysteem. De zeespiegel stijgt enerzijds doordat het zeewater opwarmt en daarmee uitzet. Anderzijds vullen de smeltende gletsjers op Groenland en Antarctica de oceanen aan. Het water stijgt zo sneller dan de aanvoer van zand en slib. Het gevolg is dat bijvoorbeeld trekvogels naar andere gebieden uitwijken om aan hun eten te komen.

Naast de zeespiegelstijging speelt ook de temperatuur van het zeewater een belangrijke rol. Met een hogere zeewatertemperatuur wordt het voor sommige dieren te warm en andere dieren komen juist op het warmere water af. Veel diersoorten zullen hun leefgebied dus noordwaarts verschuiven.

Klimaatscenario’s

Op dit moment is de temperatuur wereldwijd al ruim een graad gestegen. Bij het Parijsakkoord in 2015 is afgesproken om de opwarming in 2050 tot anderhalve graad te beperken, maar er zijn ook scenario’s die van meer opwarming uitgaan en de realiteit leert dat we de anderhalve graad opwarming nu al bereiken. Het IPCC houdt klimaatverandering bij in rapporten, zodat we steeds beter weten met hoeveel opwarming we te maken krijgen.

De zeespiegel in Nederland is sinds de start van de vorige eeuw met een centimeter of 20 gestegen. Hoeveel verder de zeespiegel in de toekomst stijgt, is nog behoorlijk onzeker. Het gunstigste scenario, waarin de uitstoot van CO2 snel en drastisch verlaagd wordt, gaat voor een stijging van 26-73 cm centimeter aan het eind van de eeuw. Gaan we onverminderd door met het uitstoten van broeikasgassen dan stijgt de zeespiegel met 1,2 meter in het jaar 2100. Dit kan in het meest extreme scenario van de KNMI klimaatscenario's oplopen tot meer dan 10 meter in 2300. Dat de Wadden last krijgen van de hoge zeespiegel staat dus wel vast, maar hoe groot de problemen precies worden is nog afwachten.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven