Weeronline
Weeronline
  zomertijd in december klok in bevroren gras

  Dit betekent zomertijd in december

  Aangemaakt: 15 dec 2019, 10:31 uur

  Zomertijd in december, het scheelt maar een uurtje met onze huidige wintertijd, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Wij leggen je uit wat het effect van zomertijd in december is op het moment van zonsopkomst en -ondergang. En wat heeft het weer hiermee te maken?

  Vind jij het vervelend dat het zo vroeg donker is in december? In de donkere dagen voor Kerst gaat de zon al om 16:30 uur onder. Om ongeveer 8:45 uur komt de zon pas op. De kans is dus groot dat je in het donker naar je werk gaat en ook in het donker weer terugkomt.

  Bij een permanente zomertijd kun je ’s middags veel langer van het daglicht genieten. De zon gaat dan namelijk pas rond 17:30 uur onder. Dat is fijn, want daardoor kom je na een lange dag werken thuis als het nog licht is. Toch heeft een permanente zomertijd een groot nadeel: de zon komt pas om 9:45 uur ’s ochtends op en dat is slecht voor ons bioritme.

  avondspits druk door regen en donker weer

  Foto: ANP

  De gevolgen van zomertijd in december op het weer

  Het klinkt misschien gek, maar het wisselen van de tijd heeft ook invloed op het weer. Zo is een permanente zomertijd in december gunstig voor de avondspits. Een groot deel van de spits verloopt daardoor namelijk bij daglicht. Op zichzelf zorgt dat al voor minder files, maar omdat het later donker wordt, treedt gladheid bijvoorbeeld ook pas later op.

  Tijdens rustig en helder weer kan het in december namelijk gauw afkoelen en vriezen. Dit gebeurt wanneer het donker wordt. Gladheid kan tot ongelukken leiden en zeker tijdens de drukke spits zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe later het donker wordt, hoe later de vorst intreedt en hoe minder hinder het verkeer ondervindt van gladheid.

  Foto: ANP

  Ook voor de ochtendspits zijn er voordelen. Het koudste moment van de dag valt door een permanente zomertijd namelijk pas later en dat geeft strooidiensten meer tijd om te strooien. Bij regenachtig weer is er wel een nadeel. Omdat het de hele ochtendspits donker is leidt regen tot extra lange files, langer dan deze nu bij wintertijd zijn.

  Gewoon een half uur verschuiven

  Zomertijd in december heeft dus voordelen, maar ook een hoop nadelen. Datzelfde geldt voor wintertijd in de zomer. Wij pleiten daarom voor een permanente ‘vierseizoenentijd’: verzet de klok een half uur! Meer daarover lees je in een ander artikel.

  Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Foto: Adobe Stock / leomalsam (hoofdfoto)

  Door: Yannick Damen