Je buitenplanten beschermen tegen hitte

01 augustus 2022, 11:55

beeld: David Mark via Pixabay

Planten in potten en bakken zijn een hoogtepunt in elke tuin of achtertuin, maar ze hebben speciale zorg nodig wanneer het kwik tijdens een periode met hoge temperaturen begint te stijgen. De eerste tuinplanten die te lijden hebben onder de intense hitte en uitdroging zijn die in potten, die niet over de middelen beschikken om hitte te doorstaan.

Kies de perfecte pot

Je moet altijd lichtgekleurde potten kiezen als je te maken hebt met bijzonder hete zomers. Deze absorberen minder warmte en weerkaatsen meer zonlicht. Je kunt ook proberen om potten dubbel te verpotten, waarbij je ervoor moet zorgen dat beide potten drainagegaten hebben, want dit houdt de plantenbakken ook koel. Het kan ook een goed idee zijn om plastic te vermijden, omdat het berucht is voor het vasthouden van warmte, en in plaats daarvan natuurlijke, absorberende materialen te kiezen voor je tuinbakken, zoals milieuvriendelijke vezels zoals kokos.

Veiligheid in aantal

Door je bakken te groeperen creëer je niet alleen een meer samenhangend en indrukwekkend beeld, het is ook een handige truc om de hitte te bestrijden. Kies een plek die van natuurlijke schaduw profiteert en laat je planten voor elkaar zorgen. Door de planten te groeperen kunnen ze elkaar in de schaduw zetten, terwijl de hitte die de zijkanten van elke pot raakt afneemt. Dit helpt om ze koeler te houden. Door je planten bij elkaar te zetten verminder je ook de verdamping en het waterverlies, zodat je minder water hoeft te geven.

Wees extra voorzichtig met terracotta

Ze zien er prachtig uit, maar planten in terracotta potten moeten vaker water krijgen dan andere potten omdat terracotta een poreus materiaal is – dus probeer planten ’s ochtends vroeg water te geven en geef elke pot om de paar dagen flink wat water, in plaats van elke dag een sproeibeurt.

Als je veel terracotta potten hebt, kun je overwegen om een druppel- of automatisch zelfbewateringssysteem te installeren. Dit zorgt voor een constante watertoevoer, zodat je niet verrast wordt door plotseling opkomend warm weer, vooral als je je zorgen maakt over het water geven van planten als je op vakantie bent.

Bron: gardening etc

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black