Weeronline
Weeronline

  Bladvalindicator brengt bladval in kaart

  Aangemaakt: 06 okt 2011, 07:35 uur

  De herfst is in volle gang. Bladeren worden langzaam bruin en vallen hier en daar al van de bomen. Maar op welke dagen vallen de meeste bladeren? En hoe lang duurt het nog? Wanneer kan ik het beste vegen? Om deze vragen te beantwoorden heeft Weeronline.nl in samenwerking met Boerenbond/Welkoop de bladvalindicator ontwikkeld.

  Niet alleen de herfst zelf heeft invloed op bladval. De hoeveelheid bladval is vooral afhankelijk van hoe de seizoenen voor de herfst zijn verlopen, wat de huidige weersituatie is qua wind, temperatuur en neerslag. Ook verliezen niet alle soorten bomen hun bladeren op hetzelfde moment.

  Klik hier voor de bladvalindicator

  Duidelijke score

  Van eind september tot en met begin december houden de meteorologen en de weercomputers de bladval nauwlettend in de gaten. Weeronline.nl kijkt voor het bladvalcijfer naar een aantal parameters. Allereerst is het van belang om te weten wanneer de bladeren normaal gesproken vallen. Vervolgens zijn de weerparameters windkracht, minimumtemperatuur en neerslagintensiteit van invloed op het uiteindelijke cijfer. Hoe hoger het cijfer hoe meer bladval er op die dag wordt verwacht.

  Voor iedere dag komt er een bladvalscore uit de bus die varieert van 1 (geen of nauwelijks bladval) tot 10 (zeer zware bladval). Veel wind heeft natuurlijk een grote invloed op de bladvalindicator, maar ook nachtvorst in de voorgaande dagen speelt een grote rol. Wanneer het gevroren heeft gaat de verkleuring van het blad een stuk sneller en zal het blad eerder vallen.

  Iedere provincie heeft zijn eigen weer en dat vertaalt zich terug in een bladvalindicator per provincie.

  Toepassing

  Veel organisaties hebben te maken met bladval. Zo heeft spoorbeheerder ProRail ieder jaar last van bladval op het spoor. Daarnaast zijn gemeentes belast met het opruimen van gevallen bladeren. Juist dit soort organisaties kunnen veel hebben aan een bladvalindicator. Hiermee kunnen ze op het juiste moment acties nemen om bladeren op te ruimen. Het advies van weeronline.nl kan worden gegeven per boomsoort. Hiermee kunnen indien noodzakelijk specifieke acties worden opgeschaald. De Paardenkastanje begint zijn bladeren bijvoorbeeld te verliezen vanaf eindseptember. De Berk, Beuk en de Amerikaanse eik verliezen van oudsher vanaf begin oktober hun bladeren. De Zomer Eik laat zijn bladeren los vanaf half oktober.

  Hoogtepunt bladval

  Vanaf begin oktober neemt de bladval toe in ons land om eind oktober op zijn hoogtepunt te zijn. Daarna houden we de eerste weken van november last van veel bladval. Pas na half november is de grootste intensiteit er uit. Met de bladvalindicator kunnen schommelingen in de bladvalintensiteit van dag tot dag worden weergegeven.

  Huidige bladvalverwachting

  Het bladvalcijfer scoort de komende dagen soms 6 of 7, oftewel behoorlijk wat bladval tot veel bladval. Er is dan sprake van veel bladval, waarbij een hark of een bladblazer geen overbodige luxe is. Voor overheidsinstanties kan een 7 betekenen dat ze de dagen erna meer personeel moeten inzetten.

  Legenda bladvalindicator

  1. Geen bladval
  2. Zeer lichte bladval
  3. Lichte bladval
  4. Matige bladval
  5. Redelijk wat bladval
  6. Behoorlijk wat bladval
  7. Veel bladval
  8. Zeer veel bladval
  9. Zware bladval
  10. Zeer zware bladval

  Klik hier voor de bladvalindicator

  Door: Weeronline.nl