Hoe ontstaat een zonsverduistering?

09 juni 2021, 07:25

Een zonsverduistering is een indrukwekkend natuurfenomeen. Het kan dan midden op de dag opeens een paar minuten schemerig zijn. Dit is behoorlijk zeldzaam, maar komt nooit onverwacht. Het tijdstip kan namelijk precies worden berekend. Lees hier hoe een zonsverduistering ontstaat en wanneer we er in Nederland een te zien krijgen.

De maan draait om de aarde heen en de aarde draait om de zon. Daarom kan het gebeuren dat de maan precies tussen de zon en de aarde komt. In dat geval valt de schaduw van de maan op de aarde en wordt (een deel van) het zonlicht tegengehouden. Er is dan sprake van een zonsverduistering.

Zonsverduistering

De maan staat tussen de zon en de aarde in en werpt een schaduw op de aarde. De volledige verduistering is in een beperkt gebied te zien. In een groot gebied eromheen is een gedeeltelijke verduistering te zien. Bron: AdobeStock / astrobobo

Bij een totale zonsverduistering wordt al het zonlicht geblokkeerd. Het is dan enkele minuten donker. Ook kan slechts een deel van het zonlicht worden tegengehouden. In dat geval spreken we van een gedeeltelijke zonsverduistering. Soms is er een lichtgevende rand om de maan te zien en dan hebben we een ringvormige zonsverduistering. De laatste totale zonsverduistering vond plaats op 14 december 2020. In het zuiden van de Stille Oceaan en delen van Chili en Argentinië werd toen 2 minuten (gedeeltelijk) het zonlicht tegengehouden. Op 21 augustus 2017 was er een totale zonsverduistering in de Verenigde Staten. In Nederland was er toen voor het laatst een gedeeltelijke zonsverduistering. Deze was echter nauwelijks waarneembaar omdat de zon toen bijna onder ging.

Volgende zonsverduistering in Nederland

De volgende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland vindt plaats op 10 juni 2021 om 12:23. Een deel van het zonlicht wordt dan enkele minuten geblokkeerd. Verder zijn er ook gedeeltelijke zonsverduisteringen op 25 oktober 2025, 29 maart 2025 en op 12 augustus 2026. De volgende totale zonsverduistering in Nederland gaan we niet meer meemaken. Daarvoor moeten we wachten tot oktober 2135.

Hoofdfoto: Kenneth Keifer

Door: Jeroen Sonnemans

Reageer via Facebook