Weeronline
Weeronline

  Weekverwachting: de hele week zweten geblazen

  Aangemaakt: 09 aug 2020, 19:05 uur

  Zomerliefhebbers zitten deze week goed, maar wellicht zijn de temperaturen iets te veel van het goede. Het is de hele week zweten geblazen, want de hittegolf houdt tot in het volgende weekend aan. De temperaturen komen tot en met donderdag uit tussen 30 en 36 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 37 of 38 graden worden. Vooral in het zuiden en oosten is in de middag en avond kans op een lokale onweersbui. Vanaf vrijdag neemt de ergste hitte af.

  Warmteliefhebbers, maar ook vakantiegangers in eigen land hebben deze week geluk. Bij flink wat zonneschijn stijgt de temperatuur dagelijks naar tropische waarden. In het Waddengebied zijn de temperaturen het laagst met veelal 29-32 graden. Elders liggen de maxima dagelijks tussen 32 en 36 graden. Dinsdag en woensdag kan het in het zuidoosten van Brabant en lokaal in Limburg 37, misschien wel 38 graden worden.

  Wat te doen bij hitte.

  Toenemende kans op onweersbuien, ook tropennachten verwacht

  Door alle hitte neemt de kans op enkele (lokale) onweersbuien geleidelijk toe. Vrijwel elke dag doemen in de loop van de middag stapelwolken op en deze kunnen uitgroeien tot een lokale pittige onweersbui. De grootste kans op buien maakt het zuiden en oosten, maar later in de week zijn ze ook elders te verwachten.

  Doordat het overdag zo warm wordt, kan het ook in de late avond en nacht niet echt afkoelen. Bovendien remt de aanwezige bewolking de nachtelijke afkoeling. Daardoor is het de komende week echt moeilijk om de warmte uit huis te houden en is het zweten geblazen. De temperaturen dalen in de nacht naar waarden tussen 19 en 22 graden. Zet in de nanacht en vroege ochtend de ramen wagenwijd open en haal toch nog iets van koelte binnen.

  zweten geblazen

  Foto: Ben Saanen

  Tips om je huis koel te houden vind je hier.

  In het weekend langzaam lagere temperaturen

  Vanaf vrijdag stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien en geleidelijk wordt de ergste hitte verdreven. De maxima liggen vrijdag en in het weekend tussen 25 en 30 graden. Daarmee wordt nog altijd voldaan aan de criteria voor de hittegolf. Pas wanneer de temperatuur onder 25 graden blijft is de hittegolf voorbij.

  Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

  Foto: Ab Donker

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder