Techniekbranche: grote vraag naar airco's door warm weer

09 juni 2023, 16:27

Steeds meer mensen installeren een airco. Foto: Adobe Stock / Ben Schonewille

Door het warme weer is er weer veel vraag naar airconditioning. Dat zorgt voor grote drukte bij installateurs, maar ook bij elektronicawinkels die mobiele airco's en ventilatoren verkopen. Dat laat brancheorganisatie Techniek Nederland weten. Omdat veel installateurs het toch al druk hebben vanwege de energietransitie kan het zijn dat nieuwe klanten voor airco's op een wachtlijst komen.

"We hadden een koel voorjaar en daardoor was het iets rustiger dan andere jaren. Nu mensen merken dat het weer onaangenaam warm wordt in huis willen ze zo snel mogelijk een airco-systeem. Gelukkig hebben de meeste installateurs voldoende airco’s op voorraad. Toch kan het in sommige gevallen even duren voordat de airco geplaatst wordt. Het is nu eenmaal druk in de branche", zegt klimaattechnisch specialist Maurice Roovers van Techniek Nederland.

Koelen en verwarmen

Hij adviseert consumenten die een airco willen aanschaffen altijd te kiezen voor een systeem dat kan koelen en verwarmen. "We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden. Dat levert een lagere energierekening op en je spaart het milieu. Daarnaast is het verstandig om op te letten of het systeem natuurlijke koudemiddelen gebruikt."

Roovers zegt verder dat het belangrijk is om te blijven ventileren, ook als het warm is. "Houd ramen en deuren overdag dicht, doe de zonwering omlaag en de gordijnen dicht. Maar blijf wel ventileren om ervoor te zorgen dat de lucht binnen gezond blijft. In de avonduren en ’s nachts is het juist belangrijk om de ramen tegen elkaar open te zetten."

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black