Grijp je kans: spectaculaire lichtende nachtwolken te zien

09 juni 2022, 10:38

Twee jaar geleden waren in juni ook lichtende nachtwolken te zien. Foto: Chris Biesheuvel.

Bewolking belemmerde de afgelopen dagen vaak het zicht op de hemel, maar daar komt verandering in! Deze periode van het jaar is bij uitstek geschikt om lichtende nachtwolken te zien. Lees hier wanneer de komende dagen kans is op dit bijzondere lichtverschijnsel.

De dagen zijn lang en met rustig zomerweer is het ’s avonds nog lange tijd aangenaam om buiten te zijn. Met de juiste omstandigheden kan je ruim na zonsondergang ook nog eens lichtende nachtwolken te zien krijgen. De afgelopen dagen waren de condities goed, maar lagere wolkenlagen belemmerden op de meeste plaatsen het zicht. Daar komt de komende periode verandering in.

Gunstige omstandigheden voor lichtende nachtwolken

Vanavond is gelijk de eerste kans om lichtende nachtwolken te zien. De stapelwolken van overdag zijn verdwenen en met uitzondering van wat wolkensluiers is op veel plaatsen een vrij heldere hemel zichtbaar. In het noordoosten is de periode om lichtende nachtwolken te zien het langst, want vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. Tijdens de zonsondergang is het 15 graden. De uren daarna koelt het af richting 10 graden. Gelukkig staat er weinig wind die het gevoelsmatig niet veel kouder maakt.

Lichtende nachtwolken gezien in Friesland. Foto: Henk-Jan Hospes
Lichtende nachtwolken gezien in Friesland. Foto: Henk-Jan Hospes

Geen zilverblauw schijnsel gezien aan het einde van de donderdagavond? Niet getreurd, want de komende dagen liggen er meer kansen in het verschiet. Door het rustige juniweer verlopen de avonden en nachten geregeld met brede opklaringen. Ongeveer een uur tot anderhalf uur na zonsondergang en voor zonsopkomst is de kans het grootste om lichtende nachtwolken te zien. Check in ons uitgebreide weerbericht of er in jouw regio grote kans is op heldere omstandigheden.

Dit zijn lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die in onze atmosfeer voorkomen en bevinden zich op ongeveer 85 km hoogte. Ter vergelijking: de meeste sluierwolken bevinden zich op ongeveer 10 km. Kleine stofdeeltjes uit de ruimte zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van lichtende nachtwolken. IJskristallen ontstaan op deze minuscule deeltjes en weerkaatsen vervolgens het zonlicht, dat na zonsondergang nog wel op deze wolken valt, richting de aarde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven de wolken zelf dus geen licht.

Meer weten over lichtende nachtwolken? Check de details in dit uitgebreide artikel.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black