Is de gedeeltelijke zonsverduistering te zien bij ons?

09 juni 2021, 07:30

Morgen is voor het eerst sinds een paar jaar kans om in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Schuift alleen de maan voor de zon of trekken ook wolkenvelden voor de zon langs? In dit artikel lees je alles over het weer tijdens de aankomende zonsverduistering.

We hebben er even op moeten wachten, maar morgen is voor het eerst sinds 2017 weer kans om vanuit ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het tijdstip is deze keer gunstig. De maan zal ongeveer tussen 11:19 uur en 13:31 uur een gedeelte van de zon afschermen. De zon staat op dit deel van de dag hoog aan de hemel en is goed zichtbaar. De vorige keer ging de zon net onder en was alleen het begin van de verduistering zichtbaar. Het exacte tijdstip kan deze donderdag iets verschillen per locatie in Nederland, maar met slechts een paar minuten verschil zit je waarschijnlijk goed als je tijdens je lunchpauze een blik naar de hemel werpt. Alle seinen op groen zal je denken, maar wat doet het weer?

Ideale kijkomstandigheden voor zonsverduistering

Naast het gunstige tijdstip en de zon die hoog aan de hemel staat, werkt ook het weer mee aan de ideale kijkomstandigheden voor deze gedeeltelijke zonsverduistering. De dag start in het noorden en midden mogelijk met wat mist of nevel, maar dit lost waarschijnlijk snel op. Op wat wolkensluiers of stapelwolken na komt er weinig bewolking voor en de zon schijnt vaak uitbundig. Hierdoor is de kans zeer groot dat we de gedeeltelijke zonsverduistering erg goed kunnen zien. Met nauwelijks wind en maximumtemperaturen tussen 22 en 27 graden is het rustig zomerweer.

Kijken naar een zonsverduistering.
Foto: Adobe Stock / kdshutterman

Het hoogtepunt van de gedeeltelijke zonsverduistering is om 12:23 uur en dan wordt 17% van de zon afgeschermd door de maan. Foto: Adobe Stock / kdshutterman

Tijdens de gedeeltelijke verduistering moet je naar het zuidoosten kijken. De maan zal als eerste de rechterbovenkant van de zon verduisteren en vervolgens verder naar links schuiven. Op het hoogtepunt lijkt het net of er aan de bovenkant een hap uit de zon is genomen. Vervolgens schuift de maan verder naar links en de zon zal na half 2 ’s middags weer voluit zichtbaar zijn.

Meer weten over het ontstaan van een zonsverduistering? Dat lees je hier!

Oppassen voor krachtige zonnestralen: bescherm huid en ogen!

De zon zal op het hoogtepunt van de verduistering voor 17% door de maan worden afgeschermd. Het zal tijdelijk even minder zonnig zijn, maar desondanks moet je je ogen en huid goed beschermen tegen de krachtige zonnestralen. Gebruik als je naar de zon wilt kijken een speciale eclipsbril. Gewone zonnebrillen beschermen je ogen niet voldoende.

Geen eclipsbril in huis? Geen zorgen! Govert Schilling gaf op het Twitter-kanaal van Vroege Vogels een uitstekende tip voor als je geen eclipsbril hebt. Met zonkracht 6-7 komt zonnebrandcrème op dit tijdstip en ook tijdens de rest van de dag goed van pas. Een onbeschermde huid kan met deze zonkracht al na 10 tot 25 minuten verbranden.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Helder Coutinho

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook