IJsheiligen: deze minimumtemperatuur kunnen we verwachten

09 mei 2021, 07:44

Na een (zomers) warme Moederdag daalt de temperatuur na het weekend een aantal graden. Keert de nachtvorst terug of kunnen vorstgevoelige planten eindelijk de grond in? Lees in dit artikel hoe koud het komende week ’s nachts kan worden.

Vanmiddag zou je met zonnige perioden en 20 tot 27 graden zeggen dat het zeker niet meer tot vorst komt. Volgens de bekende volkswijsheid over de IJsheiligen is de kans op vorst nog niet verkeken.

De temperatuur gaat na het weekend wel omlaag en dinsdag tot en met vrijdag kunnen we rekenen op maxima van 14-19 graden. ’s Nachts daalt de temperatuur naar 6-10 graden. Aan de grond is het wel iets kouder, maar waarschijnlijk blijft de temperatuur net boven het vriespunt. Dit komt doordat de wind uit een zuidelijke richting blijft waaien en redelijk zachte lucht aangevoerd. Alleen in een hele heldere en windstille nacht kan het bij een temperatuur van 5-6 graden aan de grond toch vriezen.

Het ziet ernaar uit dat de vorst in de nacht naar zaterdag voorlopig de laatste was. In Overijssel daalde de temperatuur op meetstation Twenthe naar -1,8 graden en ook op andere plaatsen in het oosten vroor het een beetje. Aan de grond kwam het op veel plaatsen tot vorst. Op meetpunt Twenthe was het met -5,7 graden op 10 cm boven de grond het koudst.

tmin

Minima aan de grond van zaterdagochtend 8 mei

Groeizaam weer

Komende week hebben we een mix van wolken, zon en buien. Dat maakt het plannen van een gegarandeerd droog uitstapje lastig, maar voor de tuin is het ideaal weer. De grond zal niet snel uitdrogen en de krachtige zon geeft de planten veel energie.

Foto: Ria Lurvink

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook