CO2-concentratie in 3,6 miljoen jaar niet zo hoog als nu

09 april 2021, 16:25

Buitenland
Koeltorens van kolencentrale stoten waterdamp uit

In 3,6 miljoen jaar is de CO2-concentratie niet zo hoog geweest als nu. Dat meldt het Amerikaanse weer- en klimaatinstituut NOAA. Ondanks de coronapandemie is de hoeveelheid CO2 in de lucht flink gestegen. Afgelopen week kwam de concentratie zelfs boven de 420 ppm (parts per million) uit.

Door de economische teruggang die met de coronapandemie samenhangt daalden de CO2-emissies in 2020 met 7%. Dat betekent dat er 7% minder CO2 werd uitgestoten dan een jaar eerder, maar we als mens dus nog steeds veel CO2 produceren. Zonder corona zou de jaarlijkse CO2-toename de grootste ooit gemeten zijn, nu komt de toename op een vijfde plaats. Alleen in 1987, 1998, 2015 en 2016 kwam er in een jaar tijd meer CO2 in de lucht. CO2 is een broeikasgas en zorgt ervoor dat warmte die de aarde uitstraalt teruggekaatst wordt naar de aarde, in plaats dat die warmte in het heelal terecht komt.

Lees ook: De versterking van het broeikaseffect: zo werkt klimaatverandering

CO2-metingen op Mauna Loa Observatory in Hawaii

De belangrijkste CO2-metingen op aarde worden gedaan op Mauna Loa in Hawaii. Het meetstation ligt ver weg van grote vervuilers en geeft daarom een goede indicatie van de gemiddelde CO2-concentratie op de hele wereld. Metingen in bijvoorbeeld Nederland zouden afhankelijk van de windrichting verstoord worden door ‘vuile’ lucht uit het Ruhrgebied of ‘schone’ lucht vanaf zee.

Koepels van Mauna Loa Observatory in Hawaii
Koepels van Mauna Loa Observatory in Hawaii

Mauna Loa Observatory. Foto: Adobe Stock / Christopher

Mauna Loa mat op 3 april een hoeveelheid CO2 van 421 ppm. Dat betekent dat van de miljoen deeltjes die in een bepaalde hoeveelheid lucht zitten er ongeveer 421 van CO2 zijn. Het was de eerste keer dat Mauna Loa sinds de metingen in 1958 begonnen boven 420 ppm uitkwam. De CO2-concentratie is in deze tijd van het jaar altijd op zijn hoogst. Dat komt doordat veel bomen op het noordelijk halfrond nog niet in blad staan. Wanneer de bomen bladeren krijgen, nemen ze CO2 op.

De gemiddelde concentratie over het jaar 2020 in Mauna Loa kwam uit op 414 ppm. Dat is vergelijkbaar met 3,6 miljoen jaar geleden tijdens het mid-plioceen. Toen was de zeespiegel nog zo’n 24 meter hoger en de temperatuur 1 tot 2 graden hoger dan nu. Het was groen op Groenland en op de zuidpool stonden bomen.

Met medewerking van Leon Saris.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Tom Bayer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven