Weeronline
Weeronline
  Hooikoorts Berk

  Toenemende kans op hooikoortsklachten

  Aangemaakt: 09 mrt 2016, 13:37 uur

  Het blijft vanaf nu minstens een week droog en dat betekent dat het hooikoortsseizoen losbarst. De berk zal komende week ook beginnen het sterk allergeen pollen te verspreiden. Met maxima van een graad of 10 en geregeld zonneschijn zal de natuur ontluiken. Hooikoortspatiënten, die gevoelig zijn voor boompollen, doen er goed aan om hun medicatie vast klaar te leggen.

  Op dit moment ondervinden sommige mensen al klachten van matig allergeen pollen elzen en hazelaars. Deze bomen en struiken begonnen op veel plaatsen al in december te bloeien en raken komende weken uitgebloeid. Ook de katjes van de berk hangen klaar om sterk allergeen pollen te verspreiden. Zon en temperaturen rond 10 graden kunnen de productie van pollen flink op gang brengen. Doordat zeker een week geen regen wordt verwacht kan de hoeveelheid pollen in de lucht flink oplopen.

  Momenteel bloeien ook populieren, iepen, wilgen en essen. Het pollen van deze boomsoorten veroorzaakt echter bij weinig mensen hooikoortsklachten.

  Bekijk onze hooikoortspagina

  Start graspollenseizoen onzeker

  Het graspollenseizoen start normaal gesproken eind april of begin mei en piekt in juni. Het pollen van grassen veroorzaakt verreweg de meeste hooikoortsoverlast. Wanneer de grassen dit jaar grootschalig zullen starten met bloeien is afwachten. Tijdens de zachte winter bloeiden lokaal al enkele grassoorten, maar doordat het de laatste weken vrij koud is geweest ligt het niet voor de hand dat het graspollenseizoen veel eerder start dan normaal. Het temperatuurverloop eind maart en begin april kan de start echter vervroegen of vertragen.

  Door: Jaco van Wezel