Weeronline
Weeronline
  windstoten

  Waarschuwing voor zware windstoten in de kustgebieden en kans op eerste officiële winterstorm

  Aangemaakt: 09 dec 2019, 15:00 uur

  De wind is deze week duidelijk aanwezig. In de kustgebieden zijn zware windstoten eerder regel dan uitzondering en vooral chauffeurs met een aanhanger of lege vrachtwagen moeten rekening houden met deze zware windstoten. Soms worden snelheden van 100 km/uur bereikt en mogelijk komt het later deze week zelfs tot de eerste officiële winterstorm.

  Vandaag draait de wind naar het noordwesten en neemt flink in kracht toe. Boven land wordt de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot stormachtig, windkracht 6 tot 8. In de kustprovincies komen windstoten voor tot 75 km/uur en aan zee tot 80 km/uur. In Zeeland worden vanmiddag zware windstoten van 90 tot lokaal 100 km/uur verwacht.

  Er rijden wegens de harde wind tot zeker 16.00 uur maandagmiddag geen hogesnelheidstreinen over de spoorbrug over het Hollands Diep, meldt de treinverkeersleiding van ProRail via Twitter. Dat betekent dat het hsl-spoor tussen Rotterdam en Noord-Brabant in beide richtingen voorlopig gestremd is.

  Vanavond neemt de noordwestenwind weer flink in kracht af. Komende nacht en morgenochtend draait de wind naar het zuidwesten en is het rustig weer. Morgenmiddag wordt de wind zuidelijk en neemt flink in kracht toe. In de kustgebieden komen dan weer windstoten voor. Morgenavond zijn opnieuw zware windstoten mogelijk en dan vooral in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. De windstoten kunnen pieken richting 90 km/uur.

  Kans op winterstorm

  Woensdag houdt de wind zich rustig, maar in de loop van donderdag neemt de kans op windstoten in de kustgebieden opnieuw toe. Vooral donderdagavond en vrijdag zijn zware windstoten mogelijk en moeten chauffeurs hun handen weer goed aan het stuur houden. Er is dan zelfs kans op de eerste officiële winterstorm, met een uurgemiddelde windkracht 9!

  Hoe het één en ander precies uitpakt moet worden afgewacht. Houdt de nieuwsberichten, waarschuwingen en het weerbericht dan ook goed in de gaten.

  Foto: J. Wiersema

  Door: ANP/Weeronline