Vallende sterren Geminiden komende week te zien

18 februari 2019, 10:57

Arnold-Tukkers-Geminiden-1280x600
Arnold-Tukkers-Geminiden-1280x600

De grootste meteorenzwerm van het jaar, de Geminiden, dient zich komende week aan. In tegenstelling tot vorig jaar stoort de maan dit jaar amper. Bij helder weer zijn tijdens de nacht van woensdag op donderdag en tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 80 à 90 vallende sterren per uur waar te nemen. Vooralsnog verwachten we voor volgende week een wisselend bewolkt weerbeeld. Opklaringen zijn goed mogelijk, maar er trekken ook wolken en buien over.

Wie ’s nachts gaat kijken naar de Geminiden doet er goed aan een dikke jas aan te trekken. De nachtelijke temperatuur ligt komende week net boven het vriespunt. Het waait stevig door, waardoor het voor het gevoel behoorlijk koud is. De gevoelstemperatuur ligt rond -2 graden.

Grootste sterrenregen van het jaar

De Geminiden is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. Vanaf 11 december neemt het aantal meteoren flink toe en wordt het de moeite waard om te kijken. Er zijn dan rond 3 uur ’s nachts zo’n 30 vallende sterren per uur te zien. In de nacht van 12 op 13 december loopt dit aantal op naar zo’n 50 per uur en tijdens de pieknachten van 13 op 14 december en 14 op 15 december zijn zelfs 80-90 vallende sterren per uur te zien. De nachten daarna neemt het aantal vallende sterren weer af.

Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Vanaf zonsondergang tot zonsopkomst staat het sterrenbeeld Tweelingen boven de horizon. Naarmate Gemini hoger aan de hemel komt te staan zullen er meer vallende sterren te zien zijn. Aan het einde van de nacht komt de maan op, waardoor de kans om vallende sterren te zien iets afneemt. Er is slechts een dunne schil van de maan te zien en dus verspreidt de maan weinig verstorend licht.

Kijktips

Hieronder enkele tip voor het kijken naar de vallende sterren van de Geminiden.

  • Het beste kijkmoment ligt in de tweede helft van de avond en in de eerste uren van de nacht. Tweede helft van de avond zijn de meeste vallende sterren te zien aan de oostelijke hemel en begin van de nacht moet je richting het zuidoosten kijken.

  • Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan. De kans is groot dat het volgende week tijdens de nachten koud is met temperaturen rond het vriespunt.

  • Check de dag voor je wil gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking komende nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.

  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.

  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel.

  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.

  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.

  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Wat is een vallende ster?

Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Bron: Weeronline & Arnold Tukkers van www.vallendesterren.info en Cosmos Sterrenwacht.

Wil je deze zomer ook genieten van de sterrenhemel? Kies dan voor een vakantie bij Bungalows.nl! Profiteer nu van extra voordeel met deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black