Weeronline
Weeronline
  natuurbranden in Australië worden heviger

  Bosbranden in Australië door moesson in India

  Aangemaakt: 09 nov 2019, 13:21 uur

  De felle bosbranden in Australië zijn mogelijk mede het gevolg van de langdurige moessonregens in India. De branden begonnen vrijdagochtend en verspreidden zich razendsnel, waarmee het bosbrandenseizoen in Australië eerder dan anders is begonnen.

  Volgens hoogleraar Trent Penman van de universiteit in Melbourne, die is gespecialiseerd in het ontstaan en ontwikkelen van bosbranden, komt die vroege start mede doordat de moessons in India dit jaar langer doorgingen dan anders.

  Die zware regenval in Azië komt normaliter tussen juni en september voor, waarna de winden die ze veroorzaken naar het zuiden trekken. Deze keer bleef het echter tot medio oktober regenen in India, waardoor neerslag in Australië uitbleef en het daar gortdroog is. “Deze regio is nu heet, droog en winderig, wat de perfecte omstandigheden zijn voor de extreme branden die we nu zien”, zei Penman tegen de zender ABC.

  Tenminste een dode

  Zeker één persoon is om het leven gekomen door de natuurbranden in Oost-Australië. Ook raakten meer dan 30 mensen gewond en worden nog twee personen vermist, meldt de brandweer in deelstaat New South Wales. Die spreekt ook over zeker honderd verwoeste woningen.

  De hulpdiensten hebben de handen vol aan de vele branden in New South Wales en het noordoostelijke Queensland. De bosbranden worden intenser doordat de stevige wind het vuur aanwakkert. Er zijn ongeveer 1200 brandweerlieden en 70 vliegtuigen ingezet. “Helaas hebben veel mensen gebeld om hulp te vragen, maar konden we vanwege de omvang en snelheid van het vuur niet iedereen bereiken”, aldus de brandweer.

  Inwoners van getroffen gebieden delen op sociale media beelden van brandende bomen en de enorme rookontwikkeling. Lokale radiozenders geven tips over hoe branden te overleven in voertuigen of woningen. Het overleden slachtoffer is volgens de autoriteiten aangetroffen in een auto.

  Foto: EPA

  Door: ANP