Weeronline
Weeronline

  Tropische storm Luban op weg naar Jemen

  Aangemaakt: 09 okt 2018, 17:05 uur

  Midden op de Arabische Zee ligt tropische storm Luban. Naar verwachting zal Luban in kracht toenemen en kan daarmee orkaankracht bereiken. Het RSMC in New Delhi, dat de officiële waarschuwing voor tropische cyclonen in die regio verzorgt, verwacht dat Luban naar Jemen trekt met windsnelheden van 110 tot 120 km/uur en windstoten tot 135 km/uur. Andere modellen laten Luban zondag naar de Golf van Aden afbuigen en verder toenemen. In totaal kan 400 mm regen vallen.

  Op dit moment koerst Luban naar het noordwesten en ligt nog zo’n 500 km uit de kust van Jemen. Het zeewater midden op de Arabische Zee is zo’n 30 graden en daarmee een goede voedingsbron voor een cycloon. Voor de kust van Jemen is de zee een paar graden minder warm en dat zou de ontwikkeling iets kunnen remmen. Het RSMC in New Delhi gaat er vooralsnog van uit dat Luban zondagnacht vlak voor de kust van Jemen ligt. Een continue stroom van onweersbuien kan dan 150-250 mm regen veroorzaken en lokaal valt in totaal 300-400 mm. Ook het zuiden van Oman kan getroffen worden.

  Warm zeewater

  Andere modellen berekenen dat Luban naar het westen afbuigt en zondag de Golf van Aden optrekt. De cycloon zal in dit geval door zeewater van 29-30 graden opnieuw aan kracht winnen met windsnelheden van meer dan 130 km/uur en windstoten tot 190 km/uur. Daarbij komen golven van 9 meter voor. Ook in het scenario dat Luban afbuigt krijgt de Jemenitische kust te maken met zware onweersbuien die 40 tot lokaal 120 mm regen kunnen veroorzaken. Rond de kern van Luban komen de zwaarste buien voor en die kunnen 200 tot 400 mm regen brengen.

  Bron: RSMC New Delhi Foto: NASA

  Door: Matthijs van der Linden