Weeronline
Weeronline

  Ook storm Leslie groeit uit tot orkaan

  Aangemaakt: 09 okt 2018, 11:33 uur

  Terwijl de Amerikaanse staat Florida zich schrap zet voor de komst van orkaan Michael, groeit de tropische storm Leslie woensdag ook uit tot een orkaan. Eind van de week ligt Leslie in de omgeving van de Azoren en Madeira. Hierdoor kan met een zuidenwind extreem warme lucht naar onze regio worden aangevoerd. Mogelijk komt het zelfs tot een recordlate officiële zomerse dag. 

  Leslie bevindt zich momenteel midden op de Atlantische Oceaan, ongeveer 1600 kilometer ten westen van de Azoren. De storm, met windsnelheden tot 95 kilometer per uur, trekt vrijdag waarschijnlijk langs het zuiden van de Portugese eilandengroep en koerst dan richting Madeira.

  Het is nog erg onzeker waar Leslie daarna heen gaat. Volgens de laatste berekeningen zwakt de storm na Madeira af en trekt Leslie naar het westen. Maar maandag lieten diverse weermodellen nog zien dat Leslie op weg was naar Portugal.

  Leslie is overigens al opmerkelijk lang actief, namelijk sinds 22 september. Op 3 oktober bereikte de storm ook al even de status van orkaan.

  Zaterdag kans op recordlate officiële zomerse dag

  Ons land voelt mogelijk ook de gevolgen van de aanwezigheid van de orkaan bij de Azoren. Zodra Leslie de eilandengroep passeert, kan aan de voorzijde van de orkaan extra warme lucht naar onze regio worden geblazen. Dit resulteert dan mogelijk in een bijzonder warme zaterdag.

  Er is 80 procent kans dat het zaterdag in het oosten en zuidoosten zomers warm wordt. Voor De Bilt staat momenteel 24 graden in onze verwachting, maar er is 50 procent kans op een zomerse dag met maxima van 25 graden. Nog nooit werd het na 10 oktober zomers warm op het landelijk hoofdstation in De Bilt. Op 10 oktober 1921 werd het 25,8 graden.

  Een officiële zomerse dag op zaterdag 13 oktober zou dus uniek zijn. De onzekerheid is echter nog groot. Dat het een warme dag wordt staat wel vast.  De spreiding in de verschillende berekeningen loopt uiteen van 20-25 graden.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline