Weeronline
Weeronline

  Noodtoestand in Florida om orkaan Michael

  Aangemaakt: 09 okt 2018, 14:02 uur

  In Florida is in 35 regio’s de noodtoestand uitgeroepen vanwege de naderende orkaan Michael. Tienduizenden mensen, voornamelijk aan de noordoostelijke Golfkust, moeten hun huis verlaten, zo heeft de gouverneur van Florida, Rick Scott bevolen. De overheid waarschuwt voor hevige regenval, overstromingen en levensgevaarlijke rukwinden.

  Michael is nu nog een orkaan van categorie 1 en neemt de komende uren in kracht toe. Michael bevindt zich nu boven de Golf van Mexico, ten noordwesten van Cuba. Er worden, volgens het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten, windsnelheden van 150 km/uur gemeten met windstoten tot 185 km/uur windstoten.

  Zwaarste orkaan sinds 2005

  De orkaan zal woensdag als zware orkaan van categorie 3 aan land gaan in het westen van Florida. De gemiddelde windsnelheid, rondom het oog van de orkaan bedraagt dan bijna 200 km/uur met windstoten tot 240 km/uur. Het zou dan de zwaarste orkaan zijn die sinds 2005 dit westelijk deel van Florida treft. Naast wind en regen is er grote kans op overstromingen door stormvloed. Aan de kust zijn golven van acht meter hoog mogelijk. In de kustgebieden kunnen honderden millimeters regen vallen.

  NHC verwachting

  Michael trekt naar verwachting razendsnel, afgezwakt tot tropische storm, door naar Georgia, South Carolina en North Carolina. Vrijdag trekt het systeem via Virginia al de Atlantische Oceaan op.  De hoge treksnelheid maakt dat de hoeveelheid regen een heel stuk minder is dan bij Florence. Nu valt op de natste plaatsen 100-300 millimeter. Bij Florence viel aan de kust van North en South Carolina op grote schaal meer dan 1000 mm regen.

  Foto: AFP

  Door: ANP/Weeronline