Raketlancering Virgin Orbit bij Ierland ook in Nederland te zien

09 januari 2023, 10:05

Astronomie
Foto: ANP EPA/CAROLINE BREHMAN

De lancering van een ruimtevaartuig van Virgin Orbit maandagavond ten zuiden van Ierland, is voor een deel ook vanuit Nederland te zien. De weersomstandigheden hiervoor zijn vrij gunstig.

Om 23.16 uur Nederlandse tijd vindt de lancering plaats. Het ruimtevoertuig van het bedrijf van Richard Branson hangt onder een vliegtuig. Eerst stijgt het vliegtuig op, waarna het ruimtevoertuig middenin de lucht wordt losgelaten. Dan gaan de raketmotoren aan en start de lancering van het ruimtevoertuig.

Vrij uitzicht naar het zuidwesten nodig

Ongeveer een minuut of vijf na de lancering kan de raket vanuit Nederland te zien zijn. Dat komt doordat het ruimtevoertuig pas dan boven de horizon uitkomt. Als eerste zien inwoners van Zeeland de raket, daarna kan deze ook in de rest van het land worden waargenomen. Je moet kijken naar het westen tot zuidwesten vlak boven de horizon. Let op: je hebt dus vrij uitzicht in die richting nodig.

Tijdens de lancering is het ten zuiden van Ierland bewolkt met regen en vrij veel wind. Rond dat moment zijn er in Nederland brede opklaringen en hangen er hier en daar wat wolken. Daarbij is het droog en geeft de thermometer een graad of 5 aan.

Lees ook ons uitgebreide weerbericht.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven