Zomer van 2022 breekt Europees hitterecord

08 september 2022, 13:28

Bosbranden in Galicië tijdens recordwarme Europese zomer. Foto: ANP / EPA / Brais Lorenzo.

De zomer van 2022 gaat voor Europa de boeken in als de heetste ooit gemeten. Het Europese onderzoeksinstituut Copernicus heeft dat vastgesteld, onder meer op basis van satellietgegevens.

Vooral het westen van Europa kreeg deze zomer intense hittegolven te verduren. Door de opwarming van de aarde is de kans daarop steeds groter geworden in de afgelopen jaren. De gemiddelde temperatuur lag een aanzienlijke 0,4 graden hoger dan het vorige hitterecord, dat nog maar een jaar geleden werd gevestigd. In augustus was het in Europa gemiddeld zelfs 0,8 graden warmer dan in dezelfde maand in 2018, die tot nog toe gold als de warmste augustus ooit gemeten.

Ernstige droogte en bosbranden

De hoge temperaturen hadden ingrijpende gevolgen. Zo liepen de landbouw en de natuur forse schade op door ernstige droogte en bosbranden. Ook de scheepvaart had veel last van het lage waterpeil in grote rivieren als de Rijn.

In Nederland was deze zomer de op twee na warmste sinds het begin van de metingen in 1901. Alleen de zomers van 2018 en 2003 waren hier nog warmer.

Wereldwijd was de temperatuur in augustus volgens Copernicus net zo hoog als in 2017 en in 2021. Dat levert een gedeelde derde plaats op.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven