Door regen en ongelukken zeer drukke ochtendspits - neerslagtekort zet daling in

08 september 2022, 10:24

Drukte op de weg. Foto: ANP / Jeroen Jumelet.

De ochtendspits was donderdag erg druk door regen en ongelukken. Volgens de ANWB stond er op het hoogtepunt om 08.40 uur ongeveer 821 kilometer file. Daarmee staat de file op plek vier van de drukste ochtend- of avondspits van dit jaar.

"Veel files die altijd voorkomen, zijn door de regen nu langer", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Bovendien zijn er flink wat ongelukken gebeurd, ook weer mede door de regen." Een andere factor voor de drukke ochtendspits is dat op dinsdagen en donderdagen meer mensen op kantoor werken.

Onder meer op de A4 was in de rechtertunnelbuis van de Beneluxtunnel richting Den Haag een ongeluk gebeurd. De linkerbuis bleef wel open. Ook op de A12 van Arnhem naar Utrecht liep de file op vanwege een ongeluk op de verbindingsweg.

Bij Purmerend-Noord op de A7 was een rijstrook dicht en op de A50 bij Vaassen in Gelderland was slechts een rijstrook open vanwege ongelukken.

De drukste spits ooit was in mei dit jaar, toen stond er landelijk zo'n 1120 kilometer file.

Tijdens de avondspits is er kans op enkele lokale buien. De overlast zal dan minder grootschalig. Lees meer over de regen van vandaag.

Neerslagtekort neemt af

Op grote schaal is vannacht en vanochtend 5-10 mm regen gevallen en regionaal viel 10-20 mm. In Friesland is plaatselijk meer dan 35 mm gevallen. Gisteren was ook al een natte dag met regionaal 10-20 mm neerslag en lokaal 30 mm regen.

Het westen van het land heeft deze septembermaand inmiddels de meeste neerslag mogen opvangen. Op de Zuid-Hollandse eilanden en in het noorden en oosten van Zeeland en het westen van Brabant en aan de Zuid-Hollandse kust viel op veel plaatsen al 40-50 mm. Het zuidwesten van Zeeland, waar het neerslagtekort met meer dan 350 mm het grootst is, kwam er met 5-20 mm bekaaid vanaf. 

Landelijk gemiddeld is het neerslagtekort inmiddels afgenomen naar ongeveer 300 mm, na begin deze week een piek bereikt te hebben van 318 mm. Door buien die tot en met zaterdag nog over ons land trekken zal het neerslagtekort verder dalen naar ongeveer 280 mm. 

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black