Rijkswaterstaat wil hitteprotocol gefaseerd invoeren komende dagen

08 augustus 2022, 14:30

Hitte
Het wegdek wordt besproeit vanwege de hoge temperaturen, foto: ANP / ANJO DE HAAN

Rijkswaterstaat is van plan de komende warme zomerdagen het hitteplan gefaseerd in te voeren. Waarschijnlijk wordt woensdag gestart met de provincie Limburg, daar lopen naar verwachting de temperaturen het eerst op. "En daarna gaan we verder uitbreiden", legt een woordvoerster uit. "Het protocol gaat pas in vanaf 30 graden, dus het is afhankelijk van welke dag een provincie die temperatuur bereikt."

Het protocol voorziet in een snelle hulp van mensen die met pech langs de weg staan. "Normaal bel je bij pech je autodealer, de ANWB of een ander pechhulpbedrijf. Nu moeten mensen door drukte misschien langer wachten, en dat vinden we niet fijn als ze boven het warme asfalt staan", aldus de woordvoerster. Daarom brengt Rijkswaterstaat mensen "als vorm van service" snel naar een benzinepomp of verzorgingsplaats, zodat ze daar in de schaduw kunnen wachten op verdere hulp.

Landelijke hittegolf

De kans dat er deze week een officiële hittegolf in Nederland komt is momenteel 80 procent. Daarvoor moet het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. Als het zover komt, dan is het de eerste hittegolf in twee jaar.

Lees ook: zo lang en heet wordt de hittegolf

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven