Juli was wereldwijd een van de warmste ooit gemeten

08 augustus 2022, 16:40

Hitte
Foto: ANP / EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

De afgelopen julimaand was wereldwijd een van de drie warmste ooit gemeten. Het was iets koeler dan juli 2019 en iets warmer dan in juli 2016, meldt de Copernicusdienst voor klimaatverandering (C3S) maandag. De gemiddelde temperatuur lag wereldwijd bijna 0,4 graden hoger dan in de periode 1991 tot 2020, die als referentieperiode wordt gebruikt.

In Europa was het de op vijf na warmste julimaand ooit. In verschillende Europese landen waren er hittegolven en werden temperatuurrecords gebroken. Onder meer in Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden temperaturen van boven de 40 graden gemeten. Voor dat laatste land was het de eerste keer dat een temperatuur van 40 graden werd gemeten. Verder was het in een groot deel van Europa beduidend droger dan gemiddeld, wat leidde tot droogte in het zuidwesten en zuidoosten. Ook in Zuid-Amerika, Centraal-Azië en Australië was het droger dan gebruikelijk.

Vaker langere periodes met hitte

Freja Vamborg van het Copernicus-instituut waarschuwt in een verklaring dat we regelmatiger en langere periodes met extreem hoge temperaturen zullen blijven zien. "Hittegolven brengen risico's mee voor de gezondheid van de mens, en ze kunnen de intensiteit en de duur van veel andere desastreuze klimaatontwikkelingen, zoals droogte en natuurbranden, verhevigen."

Of het de warmste zomer sinds het begin van de metingen wordt, zal pas blijken als de cijfers voor augustus bekend zijn. Het lijkt er nu wel al op dat deze zomer een van de vijf warmste ooit zal worden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven