Vakantieweer Europa: warmte in overvloed

08 juli 2021, 07:40

Zaterdag trapt regio Noord de zomervakantie af. Sta jij al op het punt om je koffers in te pakken? Vanuit huis wegdromen naar de zon of toch een last-minute boeken kan natuurlijk ook. In dit artikel lees je over het vakantieweer in Europa zodat jij helemaal voorbereid op pad gaat. Pak die zonnebrandcrème, dat zomerse jurkje of die paraplu maar in!

In Zuid-Europa barst de zomer los. De komende tijd wordt warme lucht vanuit Afrika aangevoerd en vooral in Spanje en Portugal stijgt de temperatuur flink. In Alentejo en Andalusië wordt het ongeveer 40 graden op het warmste moment van de dag. In grote steden zoals Évora, Sevilla en Córdoba komen de maxima uit op 41-43 graden. Vanwege het oranje reisadvies voor het vasteland van Spanje en delen van Portugal is de hoeveelheid vakantiegangers nog beperkt. Na het weekend verdwijnt de ergste hitte en de temperatuur zakt op veel plaatsen terug naar 30-35 graden.

40 graden, hitte, Portugal, vakantieweer, Europa

In sommige regio’s wordt het warmer dan 40 graden! Foto: AdobeStock / Dmitry Vereshchagin

Op en top strandweer

In vergelijking met de hitte in de binnenlanden is het aan zee en op de eilanden aangenamer. Voor Mallorca, Ibiza en Formentera gelden minder reisbeperkingen en daar is het de komende tijd flink zonnig met dagelijks 30-33 graden op de thermometer. De Italiaanse, Kroatische en Griekse badplaatsen hebben een erg vergelijkbaar weerbeeld en daarvoor geldt ook een groen of geel reisadvies. Voor een last-minute naar de zon heb je dus keuze genoeg! Zonnebrandcrème moet je zeker inpakken, want door de hoge zonkracht in deze regio’s kan je in rap tempo verbranden.

Warme krul over oosten van Europa

De zomerse en tropische temperaturen beperken zich niet tot het zuiden en een groot gebied met warme lucht krult over de Balkan via Polen en de Baltische staten richting Scandinavië. De warmte komt de komende dagen steeds meer onder druk te staan, want vanuit het westen wint koelere lucht terrein. Het verdrijven van de hitte gaat wel gepaard met enkele stevige regen- en onweersbuien en overdag is het broeierig warm.

Stapelwolken, zomer, Krakau, Polen, vakantieweer, Eurpa

Ook in Krakau is het heet en in de loop van de dag kunnen stapelwolken uitgroeien tot regen-en onweersbuien. Foto: AdobeStock/romanslavik.com

Dichter bij huis wisselvalliger

In grote delen van West- en Centraal-Europa blijft het voorlopig wisselvallig zomerweer. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen af en dagelijks kunnen enkele regen- of onweersbuien ontstaan. Tijdens langere droge perioden is het prima weer voor vakantieactiviteiten, maar check wel even de radar voordat je op pad gaat en neem voor de zekerheid een paraplu mee. De temperatuur is daarbij heel normaal voor de tijd van het jaar. In Duitsland wordt het op veel plaatsen 20-25 graden. In Frankrijk vinden we vergelijkbare waarden. De meeste zon is daar weggelegd voor de Languedoc en Provence waar het lokaal nog 30 graden kan worden.

In de Alpenlanden kunnen buien boven de bergen stevig uitpakken met kans op onweer en veel regen in korte tijd. Tijdens het weekend wordt het tijdelijk droger en zonniger. In de dalen staat weinig wind en met ongeveer 25 graden is het ideaal weer voor een wandeling of terrasje.

Check het meest actuele weer op jouw vakantiebestemming in ons uitgebreide Europa-weerbericht.

Hoofdfoto: AdobeStock / Travel Wild

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook