Slechte luchtkwaliteit op komst

08 juni 2023, 15:30

Smog in smog. Beeld AS / Donald

Een oostenwind brengt zeer warme lucht naar ons land. Met het warme en zonnige weer in de vooruitzichten zullen vele recreatieplassen komend weekend druk bezocht worden. Toch zorgt deze oostenwind ook voor enige nadelen. Zo wordt onze luchtkwaliteit komende dagen een stuk slechter.

Komende dagen wordt vooral in het midden en zuiden van het land matige smog verwacht door ozon. Deze slechte luchtkwaliteit wordt vooral verwacht in de tweede helft van de middag en in de eerste helft van de avond. Er wordt dan 180-240 microgram ozon per kubieke meter lucht verwacht.

In het noorden is de lucht zeker niet schoon, maar wel minder vies. Dit komt doordat het daar minder warm is en er nog wat schone lucht van de Noordzee en Oostzee wordt ingemengd. Hoe hoger de temperatuur en de zonkracht, des te meer smog door ozon ontstaat. In het midden en zuiden komt de aangevoerde lucht vanuit de Duitse industriegebieden en is de lucht van oorsprong al viezer dan in het noorden. Waarschijnlijk houdt deze situatie tot na het weekend aan.

Hier lees je meer over het ontstaan van zomersmog

Vooral in de namiddag en avond is de luchtkwaliteit slecht

Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten of die om andere redenen gevoelig zijn voor slechte luchtkwaliteit zullen bij deze hoeveelheden smog al klachten ondervinden. De combinatie van graspollen en vieze lucht kan ook ergere luchtwegklachten veroorzaken.

Ook als je gaat sporten of zwaar lichamelijk werk in de buitenlucht doet merk je de effecten van smog eerder. Dit komt door een diepere ademhaling, waardoor de vervuiling dieper het lichaam binnendringt. Ernstige smog, met meer dan 240 microgram per kubieke meter lucht wordt nu niet verwacht. Wanneer dat wel het geval is kan iedereen klachten ondervinden. 

Ons advies voor de komende dagen is om te sporten in de eerste helft van de ochtend. Dan is de lucht het schoonst en ben je bovendien de warmte voor. Hiermee voorkom je ook hittestress.

Lees ook: wat te doen bij smog

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black